Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

U cilju unapređenja cirkularne ekonomije otvorena je mogućnost da udruženje pčelara sa teritorije Grada Sremska Mitrovica plasira svoje proizvode i da bude dostupnije građanima.

Projekat zasnivanja ekološki prihvatljive proizvodnje meda u okviru zelene tranzicije privrede i društva od vitalnog je i višestrukog značaja. Osim ekonomskog benefita, socijalni aspekt neodvojiv je njegov deo, navedeno je na događaju.

Kako je dodato, distribucijom meda lokalnih pčelara nastoji se osnažiti kultura konzumiranja meda kod Mitrovčana, ali i da se na svrsihodniji način upotrebe prirodni resursi modelom održivog razvoja, ali i cirkularne ekonomije.

Deo pašnjaka Valjevac u SRP Zasavica očišćen je od divljeg rastinja od kojeg su napravljeni briketi pogodni za distribuciju socijalno ugroženim porodicama. Na tom mestu postavljene su i košnice odakle se med plasira na tržište putem medomata.

Nosilac ovog projekta je RRA Srem, a partneri su SRP Zasavica i Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Sremske Mitrovice, dok je donator Evropska unija.

Agroinfo.rs/N011S

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета