Berba zavisi od radne snage: Kornišoni isplativiji od uljarica i žitarica

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Povrtari na području opštine Žabalj u južnoj Bačkoj već desetak dana beru krastavce kornišone, što je za tri sedmice ranije nego proteklih godina. Velike vrućine doprinele su da povrće pre dospe nego uobičajeno.

Celokupan rod, kao i svake godine, prodaće se u izvoz, nemačkom prerađivaču, sa kojima svake godine imaju ugovorenu proizvodnju. Cena kornišona ove sezone ista je kao i lane. Prva klasa krastavaca je iznad evro, 130 dinara kilogram.
 
Po oceni organizatora proizvodnja Dejana Rončevića iz Gospođinaca, sezona je dobro počela. U startu berbe je uočljivo da su krastavci dobro rodili i da će ih, kao i ranijih godina, biti u proseku od 120 do 130 tona po hektaru.

- Bila je velika suša i toplo vreme, ali to nije smetalo krastavcima, jer vole sunce, a pošto bez vlage ne mogu, sazrevali su zahvaljujući sistemima za navodnjavanje, bez kojih sada nema nijedne ozbiljne proizvodnje ukoliko se žele postići dobri prinosi i kvalitet - kazao je Rončević za Dnevnik.
 
U poljima u Gospođincima i susednim selima opštine Žabalj pod krastavcima je oko 150 hektara.
 
- To su ustaljene površine, s tim što iz godine u godinu isti povrtari krastavace seju na manjim ili većim površinama, u zavisnosti od toga da li su tokom sezone ubiranja krastavaca lakše ili teže nalazili radnu snagu. Ove godine imamo osim domaćih sezonskih radnika i 150 iz Uzbekistana. Njima smo obezbedili smeštaj i dnevnicu od 3.500 dinara - kazao je Rončević.
 
Povrtaru iz Đurđeva Miletu Mušickom radna snaga je stigla iz Banata i nema zamerke na njihov rad, jer očekuje da će imati oko 80 tona krastavaca po hektaru prve klase.
 
- U berbi je najvažnije da berači vide sitne plodove među zelenim listovima. Dešava se da krastavčiće ne uoče i ta nepažnja povrtarima umanjuje zaradu, jer već sutradan kornišoni prerastu prvu klasi i prelaze u niže klase, koje imaju i nižu cenu - objašnjava Mušicki i dodaje da se na kalibratoru kornišoni razvrstavaju prema veličini u sedam klasa, od kojih svaka ima svoju cenu.

Mušicki kaže da godinama gaji krastavce jer su isplativiji od setve uljarica i žitarica:
 
- Najvažnije je što unapred znam da imam kupca i po kojoj ceni će koštati novi rod.
 
Organizator proizvodnje Dejan Rončević ističe da bi površine pod krastavicima kornišonima u žabaljskoj opštini mogle da budu i veće, ali da se zbog nedostatka radne snage povrtari ne usuđuju da šire proizvodnju:
 
- Šteta je da se zbog nedostatka sezonskih radnika površine kornišona ne uvećavaju. Samo krastavci u odnosu na drugo domaće povrće imaju sigurnog kupca i poznatu cenu, što je prednost zbog sigurne zarade. Ali kada se govori o ubiranja plodova krastavaca, treba napomenuti da je ta berba težak posao. Sezonci treba na platformi kombajna za branje krastavaca leže na stomaku i tako da beru kornišone.


Agroinfo.rs/ D05S

Berba zavisi od radne snage: Kornišoni isplativiji od uljarica i žitarica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U ataru sela Gospođinci, u opštini Žabalj, na oko 40 hektara beru se kornišoni posejani ovog proleća

Povrtari iz Leskovca ponovo za sutra najavljuju besplatnu podelu paradajza u znak protesta zbog niske cene. I dok je u marketima cena ovog povrća desetostruko viša nego što se njima nudi za kilogram, ovi proizvođači kažu da bi im odgovaralo da cena bude 50-60 dinara kako bi pokrili troškove i nešto zaradili. U suprotnom su u velikom gubitku.

Udruženje povrtara Republike Srpske pozvalo je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Borisa Pašalića i predsjednika Lovačkog saveza Srpske Savu Minića da ih posjete kako bi ih upoznali o problemima koje im prouzrokuju velika vrućina i divlje životinje.

Vođenje baštovanskog dnevnika će vam pomoći da budete organizovaniji. Evo i kako.

Neke od najvažnijih mera negovanja paradajza su vezivanje paradajza i kidanje zaperaka kod paradajza. Kako se sadi paradajz, objasnićemo u narednim redovima.

Nedostatak poljoprivredne radne snage predstavlja sve veći problem poljoprivrednih proizvođača, a određene mašine bi mogle da reše ovakav problem. Britanci su predstavili samohodne robote koji bi u tome mogli da pomognu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета