Afrička svinjska kuga nađena u čak 18 Srpskih sela: Jedini način da se spreči jeste ubijanje zaraženih svinja

unsplash

unsplash

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje, nije opasna po zdravlje ljudi, a jedini način da se spreči dalje širenje bolesti jeste ubijanje zaraženih životinja.

Ova bolest je 10. maja otkrivena u poljoprivrednom domaćinstvu u selu Krepoljin u Žagubici, u Braničevskom okrugu. Potom je, 1. juna, detektovana u selu Jabuka u okolini Pančeva, u Južnobanatskom okrugu.

ASK se, posle Jabuke, naselja na području Grada Pančeva, pojavila i susednom selu Glogonj, gde je, kako je preneo Dnevnik, do sada uništeno oko 40 svinja od oko 350 grla, koliko se procenjuje da ima svinja u selu. Obolele svinje nalaze se u domaćinstvima koja životinje drže za sopstene potrebe, dva do tri grla, a u selu nema registrovanih velikih farmi.

Odmah po pojavi bolesti Uprava za veterinu proglasila je područja u poluprečniku od deset kilometara oko Jabuke ugroženim. Na području Grada Pančevo to su Glogonj, Kačarevo i Pančevo, Crepaja u opštini Kovačica, potom Sefkerin na teritoriji opštine Opovo i Ovča na teritoriji opštine Palilula – Grad Beograd.

Od 15. decembra 2019. godine, posle više od tri decenije, nema vakcinacije protiv klasične bolesti svinja u Srbiji. 

Bez pronalaska vakcine protiv afričke kuge svinja, nemoguće je suzbiti bolest svinja koju prenose divlje svinje. Ukoliko se virusom zarazi samo jedna životinja, treba na human način uništiti celokupno stado i ostala u okolini,  izjavio je ranije prof. dr Dejan Krnjaić, ekspert UN za ovu oblast, o ovom problemu Srbije danas.

Po njegovim rečima, ne postoji opasnija i lukavija bolest pošto virus može dugo da boravi u krvi svinja, a da se ne primeti da su zaražene. Zato je potrebno dugo primenjivati sistem organizovane kontrole tova. To podrazumeva da se životinje drže u zatvorenom prostoru, izolovane i da ljudi koji ih hrane imaju zaštitnu opremu i odeću.

U Srbiji je samo 2022. godine registrovano 258 slučajeva u 107 gazdinstava u južnom i istočnom delu zemlje – afričke kuge svinja.

 

Afrička svinjska kuga nađena u čak 18 Srpskih sela: Jedini način da se spreči jeste ubijanje zaraženih svinja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Vijetnam je razvio vakcinu protiv Afričke kuge svinja u saradnji sa SAD i ima za cilj da postane prvi globalni izvoznik, preneo je Novosadski institut za veterinarstvo

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Broj krupne stoke u Srbiji opada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2021, u odnosu na stanje na dan 1. decembra 2020, manji je ukupan broj goveda (za 3,0%), svinja (za 3,9%) i koza (za 3,6%), dok je veći ukupan broj ovaca (za 0,6%) i živine (za 0,7%).

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета