ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Да ли се од свињарства може лепо живети? Дефинитивно, уз један услов - ВОЛИТЕ СВОЈ ПОСАО! (ВИДЕО)

Извор: Кристофер Карсон

Извор: Кристофер Карсон

Свињарство је једна од најнестабилнијих грана пољопривреде, али неким сточарима је незаменљива. С обзиром на то да су и државни подстицаји усмерени на младе произвођаче, сваки светао пример вредан је пажње.

За Бошка Јуришића из сремског села Шуљам кажу да је један од ретких младих људи који воли свињарство. Његова фарма бележи импресивне резултате. Изградио је нови објекат за 400 товљеника, трећа је генерација у породици која се бави тим послом и каже да га не би мењао ни за шта на свету.

"Мислим да је леп посао, ко воли то да ради. Ја волим и није ми тешко ни да смрдим. Имам и људе који раде са мном, ту су и супруга и тата. Одрастао сам поред товилишта и то ми никад није било страно, свиње волим и од тога живим. То је једна лепа грана привреде од које, за сада, може лепо да се заради и живи", каже Бошко Јуришић.

                             

У новом товилишту све је урађено по европским стандардима. Товљеници су смештени у климатизоване боксове у које се улази само уколико постоји потреба за лечењем или неком другом интервенцијом. Храна се справља на веома једноставан начин, уз минималан ангажман сточара. У свињарству које је изложено честим ценовном турбуленцијама, преко су потребни државни подстицаји, а подршка државе у реализацији ове инвестиције није изостала.

"Пратили смо папирологију од почетка до краја, добили смо све и мислим да је то добра ствар. Један млад пољопривредник може доста сада да добије од државе", сматра Бошко.

Без обзира на ценовне турбуленције у свињарству, још увек има младих пољопривредника који свој живот не могу да замисле без села. Докле год је тако, за наша села има наде.

 

Агроинфо / Агропрес / од 02.04.2018.

ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Да ли се од свињарства може лепо живети? Дефинитивно, уз један услов - ВОЛИТЕ СВОЈ ПОСАО! (ВИДЕО)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

ГАКОВО – У војвођанским селима све је мање стоке и ретки су они произвођачи који се одлучују за сточарску производњу. У Сомбору и сомборским селима све је мање товљеника и музних крава. Када је реч о производњи товљеника, проблем је ниска цена и несигурна продаја.

За Јована Черубџића у Гргуревцима говоре да је домаћин за пример. Његова породица разне сремске ђаконије прави већ генерацијама уназад па смо морали да га посетимо и сами проверимо све те специјалитете! Осим тога, они имају и своје воћњаке и фарму свиња, на којој однедавно гаје и мангулице.

Док је производња јабуке у Србији и свету у експанзији, појединих воћних врста попут крушака нема довољно на тржишту. За крушком постоји тражња, нарочито на великим тржиштима, попут Русије. Примера ради 2010. године извоз крушке је био симболичан, а 2016. је извезено око 13 хиљада тона

На малој фарми свиња у Румунији регистрована је појава антракса, који иначе сваке године убије хиљаде грла стоке у тропским у суптропским земљама, али је у областима с умереном климом редак, пренела је агенција Ројтерс

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас фабрику за прераду меса Срем Шид, као пример успешне приватизације из стечаја и фирме којој су захваљујући новом Споразуму о слободној трговини с Турском, отворена врата за тамошње тржиште. Вучић је обишао погоне фабрике заједно са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем

За Јована Черубџића у Гргуревцима говоре да је домаћин за пример. Његова породица разне сремске ђаконије прави већ генерацијама уназад па смо морали да га посетимо и сами проверимо све те специјалитете! Осим тога, они имају и своје воћњаке и фарму свиња, на којој однедавно гаје и мангулице. Али, ни то није све!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета