Održana regionalna konferencija o kvalitetu mleka i bezbednosti hrane u Pirotu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U Pirotu je 2. decembra 2021. godine održana regionalna konferencija posvećena kvalitetu mleka i bezbednosti hrane koja je regionalnog karaktera i kojoj su prisustvovali proizvođači i prerađivači mleka, predstavnici veterinarskih službi, kao i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Privredna komora Srbije kao poslovno-stručna organizacija privrednih subjekata, prepoznata kao jedan od značajnih kohezionih faktora među privrednicima, bila je jedan od partnera u organizaciji događaja.

Konferencija je realizovana u hibridnom obliku, predstavnicima zainteresovane stručne javnosti koji nisu mogli da budu fizički prisutni omogućeno je onlajn učešće.

Teme koje su predstavili stručnjaci EU projekta, prof. dr Vera Katić i doc. dr Tijana Ledina bile su politika EU u oblasti kvaliteta mleka i bezbednosti hrane i strategija za dostizanje kvaliteta sirovog mleka u skladu sa EU standardima u Republici Srbiji.

Predstavljeni su i primeri dobre prakse podrške koju EU pruža u oblasti poljoprivrede, o kojima su govorili Zoran Radosavljević, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole “Dr Obren Pejić“ u Pirotu, Zoran Nikolov, vlasnik mlekare “Stara Planina“ iz Dimitrovgrada i Zvezdan Gavrilović iz mlekare “Milk House“ iz Niša, ujedno i predstavnik asocijacije SEDA (Serbian Dairies Association).

Konferencija je održana u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uz podršku EU projekta “Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike” (pregovaračka poglavlja 11 i 12).

Agroinfo.rs/agrotv.net

Održana regionalna konferencija o kvalitetu mleka i bezbednosti hrane u Pirotu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Prolazimo kroz prazničnu sezonu, obilje hrane, i punih stomaka. Međutim, šta raditi sa onim što nije završilo u stomaku? Ostaci hrane često ostaju nakon prazničnih trpeza.

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета