Srbija usvojila zakon: Sav alkohol će se sada oporezivati drugačije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Na današnjoj sednici Vlada Republike Srbije je usvojila Predlog zakona o izmeni Zakona o akcizama, kojim se predlaže da se sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola, oporezuju prema procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa u tom gotovom proizvodu, čime će se izjednačiti poreski tretman svih jakih alkoholnih pića.

Ovim izmenama usaglašava se Zakon o akcizama sa propisima Evropske unije, kao i sa članom 37 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o fiskalnoj diskriminaciji, kojim je propisano da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja, i ukinuće ukoliko postoji, svaku meru ili praksu unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

Uspostavljen i eAgrar

Članovi vlade doneli su odluku da se obrazuje Radna grupa za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, koji obuhvata elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije.

Takođe, eAgrar obuhvatiće i elektronski sistem za podnošenje zahteva, odobravanje i upravljanje podsticajima, kao i druge vezane korisničke servise u sektoru poljoprivrede, sa ciljem modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka i njihove promene u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Agroinfo.rs/glas-javnosti.rs

Srbija usvojila zakon: Sav alkohol će se sada oporezivati drugačije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće ove godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Stručnjaci ne preporučuju unos ove hrane pre ulaska u vodu.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95 u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šabački poljoprivrednici nisu postigli nikakav dogovor, dok poljoprivrednici iz Vojvodie najavljuju nove proteste.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navela je u novoj „Sivoj knjizi“ da je prošle godine od 100 preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji rešeno samo 12, od čega tri u potpunosti, a devet delimično.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa, rešava se pitanje nelegalnih objekata eksproprijacije i definiše pitanje administrativnog prenosa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета