U Srbiji se navodnjava 8,3 odsto korišćenog poljoprivrednog zemljišta

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Oblasti sa najvećim učešćem gazdinstava koja navodnjavaju zemljište su Pčinjska, Nišavska i Zlatiborska

U Srbiji se navodnjava 8,3 odsto korišćenog poljoprivrednog zemljišta, a zemljište navodnjava 27,5 odsto gazdinstava, pokazuju podaci iz brošure Republičkog zavoda za statistiku Popis poljoprivrede 2023.

Oblasti sa najvećim učešćem gazdinstava koja navodnjavaju zemljište su Pčinjska oblast sa 62 odsto, Nišavska sa 47 odsto, Zlatiborska sa 26 odsto.
Kada je reč o strukturi navodnjavanih površina po kategorijama zemljišta, prednjače oranice i bašte sa 72 odsto, voćnjaci sa 23 odsto, vinogradi sa 2,0 odsto.

Među načinima navodnjavanja najviše se koristi površinsko navodnjavanje, 42 odsto, zatim kap ko kap, 41 odsto, dok je orošavanje zastupljeno sa 17 odsto.

 

Agroinfo.rs/U01S

U Srbiji se navodnjava 8,3 odsto korišćenog poljoprivrednog zemljišta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiji je oko tri i po miliona hektara obradivog zemljišta koje se sve češće koristi za izgradnju industrijskih zona i stambenih kompleksa. Ova poražavajuća činjenica govori u prilog tome koliko ne vodimo računa o našem najvećem bogatstvu.

Cene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji prošle godine bile su za tri odsto više nego 2020. godine, a kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, rekordna cena neke njive ili oranice dostigla je skoro 41.000 evra za hektar.

Grad Novi Sad raspisao je oglas o davanju u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na svojoj teritoriji u prvom krugu, a nadmetanje će se sprovesti elektronskim putem.

Iako većina, kada se pomene srpska prestonica, pomisli na beton, visoke zgrade, brz život, čak 70 odsto teritorije Beograda je poljopricredno zemljište.

Izgradnja nove crpne stanice "Stari Banovci" sa potisnim cevovodom, u opštini Stara Pazova služiće za potrebe Ističnog Srema, a investicija je vredna 2,5 miliona evra.

Navodnjavanje u poljoprivredi je jedan od prvih uslova kvalitetne i uspešne proizvodnje. Iako navodnjavanje površina pod kukuruzom na našim prostorima ne predstavlja uobičajenu praksu, ono je moguće i isplativo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета