Обрадом папака козе чувамо од заразних болести

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Обраду папака и дезинфекцију потребно је урадити код свих коза у стаду. Са обрадом папака треба почети још у раном узрасту.

Заразна шепавост коза је болест која се манифестује на папцима коза.
Узрочник болести је анаеробна бактерија Бацтероидес нодосус која изазива пропадање ткива између папака.
Симптоми болести су црвенило коже у међупапчаном подручју, мањи отоци и ранице на кожи.
Болест се лако преноси са козе на козу нарочито у кишним периодима године и на влажним теренима.
Извори заразе су већ оболеле козе, подови стаја, заражени пашњаци и сл.

Болест се лечи уклањањем трулог дела папка и урањањем папка 15-20 секунди у раствор дезифицијенса.
Приликом идентификације једне оболеле животиње – козе, неопходно је применити профилактичке мере на целом стаду.

Обрада папака коза и дезинфекција

Код свих коза неопходно је извршити обраду папака и дезинфекцију.
Са обрадом папака коза треба почети још у раном узрасту.
Време између два орезивања зависи од терена по коме се козе крећу, старости, исхране и начина гајења.
Код коза које се изводе на пашу орезивање најчешће није потребно јер се при кретању папци довољно троше, али је неопходно извршити преглед папака да се између папака нису сакупили остаци сламе, измета и друга прљавштина која може да доведе до појаве озледе.
Пре самог прегледа и орезивања папака неопходно је фиксирати козу да буде мирна и очистити папке од прљавштине, измета, ситног камења и других нечистоћа.

Прво се одстране прерасли рубови са зидова папка постепено скраћивањем врха папка маказама, а ножем за обраду папака се обрађују пета и табан. На папку се одреже свако ткиво које је неприродног изгледа.
Приликом обраде папака постепено треба скидати орожале слојеве до ружичасте боје табана.

Након завршене обраде папке треба дезинфиковати.

Пре сваке употребе прибора за негу папака коза неопходно је извршити и дезинфекцију прибора који се користи.
Никако не користити недезинфикован прибор када се врши орезивање папака једној па другој кози.

За дезинфекцију папака могу да се користе:
– бакар сулфат 10-20 % (ЦуСО₄)
– формалин 5-10 %
– цинк сулфат 10-20 % (ЗнСО₄)

Микроорганизми који изазивају трулеж папака, касније и шепавост грла, без домаћина живе 12 дана.
Ако се користили прегонска испаша смањиће се могућност заразе и појаве болести.

Стање папака је од изузетног значаја за здравствено стање целокупног организма животиње, а самим тим и за продуктивност саме јединке зато је неопходно стално водити рачуна о њима.

Izvor: agromedija.rs

Обрадом папака козе чувамо од заразних болести

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Stajski uzgoj podrazumeva držanje koza u staji tokom čitave godine. Omogućava primenu najsavremenijih tehnologija, mehanizacije i opreme

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Šta je važno u stajskom uzgoju koza - saveti za početnike. Ovaj stočar dodaje i da nije imao baš veliki izbor ni puno vremena.

Koze su plemenite životinje koje nam daju brojne zdrave proizvode. Većina ljudi koji se bave kozarstvom svoje životinje drži zajedno u staji, ali jednim neobičnim načinom držanja koza se zaista ostvaruju bolji rezultati, pa tako jedna koza može dati i 7 litara mleka dnevno.

Koze imaju vrlo specifičan ciklus reprodukcije koji sledi tačno određen raspored, koji je veoma važno znati, kako biste na vreme reagovali i kako bi sve proteklo bez trzavica.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета