Размножавање жалфије

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Уколико желите да гајите жалфију, постоји неколико начина за њено размножавање. Шта је све потребно за успешно размножавање залфије прочитајте у следећем тексту.

Постоји неколико начина за размножавање жалфије и то: генеративно (семеном) и вегетативно (дељењем бокора и ређе резницама). У пракси се најчешће размножава сетвом семена. Семе се сеје директно на парцелу током априла (200 – 300 зма на 1 м2), или се из семена производи расад у мало загреваним или хладним лејама. За један ха потребно је 3 – 4 кг семена. Производња расада у слабо загреваним лејама је скупа, али се расад може садити на сталном месту већ у мају.

Најекономичнија је производња расада у хладним лејама. Семе се сеје у априлу – мају у добро припремљене леје на међуредном размаку 15 – 20цм. Након сетве засејана површина се покрије слојем земље дебљине око 1 цм јер семе брже клија у мраку него на светлу. У току лета леје треба редовно заливати и плевити. До октобра расад достигне висину 15-20 цм, и може се машински садити на међуредном размаку 70 цм и 40 – 50 цм између биљака у реду. Ради постизања високих приноса биљке у хладним лејама се морају орезати на 8 – 10 цм висине. На тај начин се убрзава стварање већег броја бочних грана и већа продукција листа.

Agromedia.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Сушење је један од најстаријих начина конзервирања, односно прераде свежег биљног материјала. Користи се врло често као главни начин обраде, после скупљања или његове производње у пољу, ради смањивања влаге у убраним биљним деловима на ниво који обезбеђује несметано чување, односно манипулацију до коначне употребе.

Gynostemma pentaphyllum je tradicionalna orijentalna višegodišnja lekovita biljka koja se koristi kao čaj od davnina. Poznata je po imenima jiaogulan, biljka dugovečnosti, trava besmrtnosti, čudotvorna trava, vilinska trava, trava jevanđelja, slatka loza čaja, tajlandski čaj, južni ginseng, ginseng siromašnog čoveka.

У Јапану постоји изрека да један цели живот није довољан да се пронађе идеалан трешњин цвет, јер су по лепоти сви савршени. Јапанска трешња или на јапанском „сакура“ одличан је избор за декорацију вашег врта.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета