Najpoznatija vinska manifestacija: Župska berba biće održana 16-19. septembra

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Najpoznatija manifestacija posvećena vinu i vinarima u našoj zemlji, Župska berba, biće održana po 57. put od 16. do 19 septembra u Aleksandrovcu.

Iako je program popularne manifestacije još uvek u pripremi, za sada je izvesno da će se održavati na novim lokacijama: Vinska ulica gde se predstavljaju poznati proivođači vina biće preseljena na lokaciju do robne kuće do Fontane vina, gde se, po tradiciji, besplatno istoči oko 22.000 litara ružice.

Druga novina je i mesto održavanja koncerata i drugih javnih programa, koji se sa bine u centru Aleksandrovca izmeštaju na sportske terene kompleksa Marakana, zbog, kako je obrazloženo, mogućnosti da komotnije primi veći broj posetilaca.

Organizacioni odbor je odlučio da se dodatno obrati Kriznom štabu za stručno mišljenje u vezi sa Župskom berbom.

Turistima se nadaju i u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, Zavičajnom muzeju Župe, Srednjoj školi “Sveti Trifun”, čije ogledne vinograde redovno tokom manifestacije poseti više hiljada ljudi.

Procene su da je pod vinogradima u Župi oko 2.500 hektara najplodnije zemlje. Oko 20 najpoznatijih vinara posebno su predstavljeni u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, gde su i degustacione sale. Tradicija vinogradarstva u Aleksandrovcu je izuzetna:vinogradarska sela Župe spominju se u zapisu Stefana Nemanja još 1196. godine, tragovi ove grane poljoprivrede stari su oko 3.000 godina, a današnja Srednja škola “Sveti Trifun” čuva nasleđe Vinodeljsko-voćarske škole iz 1926. godine.

Idejnim tvorcem i organizatorom Župske berbe smatra se poznati pesnik i pisac i kritičar, čovek pozorišta, Milosav Buca Mirković (1932.-2013.). Rodnu Župu u pesmama opevao je kao okeaniju, carsku i vinsku, što su izrazi već decenijama neizostavni svaki put kada se spomene Župa.

Manifestacija se menjala tokom godina, ali se kao pravilo ustalilo da se tokom nje održavaju atraktivne gostujuće izložbe, međunarodni i dečiji festivali folklora, maskenbal najmlađih, večeri vinske poezije, koncerti poznatih muzičara, prikazi starih župskih svadbi sa mladom koja ne sme u brak, dok čestito ne izgazi grožđe.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Najpoznatija vinska manifestacija: Župska berba biće održana 16-19. septembra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Od 21. do 27. maja 2022. godine po 89. put na Novosaskom sajmu održaće se tradicionalni međunarodni poljoprivredni sajam koji će ugostiti brojne izlagače iz zemlje i inostranstva.

U Aleksandrovcu će se 1. maja tradicionalno održati sajamska manifestacija "Festival vina 2022" i to u svečanoj sali Župskog dvora, u krugu fabrike Župljanjka.

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

U Kačarevu je 3. marta 2022. godine počela 35. po redu "Slaninijada" koja će na programu biti do 6. marta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета