Oko 200.000 poljoprivrednika bi trebalo da prođe obuku za rukovanje pesticidima

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

SPOS navodi da je direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede u izjavi za RTS izjavio da se procenjuje da bi oko 200.000 poljoprivrednika trebalo da prođe obuku. Rekao je i da se očekuje da će se do kraja godine usvojiti pravilnik. U tu svrhu angažovane su naučne institucije i poljoprivredne službe kako bi se što pre obučio veliki broj ljudi.

Cilj je da poljoprivrednici što pre dobiju sertifikat koji će im služiti kao ulaznica, onosno dozvola za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.

Pčelari pozdravljaju ovu vest uz napomenu da se u obuku uključi i obaveza poljoprivrednika da vode računa da se pčele mogu ubijati i tretmanima van cvetanja gajenih kultura, kada oko tretiranih biljaka ima medonosnog korova. Ovaj korov se pre tretmana obavezno mora pokositi, napominju iz SPOS-a.

 

Oko 200.000 poljoprivrednika bi trebalo da prođe obuku za rukovanje pesticidima

Komentari

I found your blog web site on google and examine a few of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of forward to reading more from you later on!?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Iako su izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđene obavezne obuke za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide, one, prema saznanjima Agrosmarta, još nisu počele tako da ni zakonske odredbe praktično ne mogu da se primenjuju.

Od danas, 15. aprila, svi zainteresovani pčelari mogu podneti zahteve za ostvarivanje prava na subvencije, kažu iz Uprave za agrarna plaćanja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета