Negativan uticaj aditiva na zdravstvenu bezbednost prehrambenih proizvoda

foto: pixabay

foto: pixabay

Samo se još u Srbiji može kupiti mleveno meso koje u sebi sadrži polifosfate i od koga se prave pljeskavice i ćevapi

Aditivi se u prehrambenoj industriji koriste pre svega, radi svojih emulgujućih i konzervišucih svojstava. Osim što povećavaju stabilnost emulzija oni utiču povioljno i na boju, ukus i miris prehrambenih proizvoda. Ipak, odavno je poznato da ova hemijska jedinjenja imaju veoma štetan uticaj po zdravlje ljudi.

Potencijalno opasna hemijska jedinjenja  koja se najvišem koriste u prehrambenoj industriji su: hidrogenizovane masnoće, transmasne kiseline, akrilamid, natrijum-nitrat i drugi nitriti, kao i polifosfati.

Kao ilustraciju navodimo da se potencijalno kancerogeno sredstvo za bojenje 4-MEI može naći u svakoj flašici „koka-kole” u bilo kojoj zemlji na svetu.

Samo se još u Srbiji mogu kupiti mesni proizvodi koji sadrže polifosfate i nitrite. Neki od njih su, štaviše, toliko opasni da na ljude mogu da deluju mutageno i u drugom ili trećem kolenu, Mada su zvanično zabranjeni, proizvođači ih i dalje obilato koriste kako bi namirnice duže trajale, imale lepšu boju ili jednostavno prijatniji ukus. Tako se, recimo, konzervans E-407 karagenan odavno nalazi na listi zabranjenih aditiva u zemljama Evropske unije, budući da je dokazano da izaziva brojna oboljenja želudačno-crevnog trakta, među njima i rak debelog creva.. U Srbiji ga možete naći na svakom koraku, odnosno bukvalno u svakoj mesari. Bivši veterinarski inspektor dr Miroslav Stojišić  kaže da se ovaj sastojak kod nas koristi i u mlečnoj industriji, zbog čega bi država morala da reaguje i da zaštiti potrošače i njihovo zdravlje.

"E-407 karagenan spada u grupu najštetnijih aditiva, a kod nas se stavlja u viršle, šunke, čak sam skoro u jednoj prodavnici video da ga ima i u mleku. Karagenan je izuzetno opasan, jer je potencijalni izazivač raka debelog creva. A stavljaju ga u namirnice koje ljudi svakodnevno kupuju i unose u organizam", upozorava i nutricionista Ljubomir Pfaf.

Polifosfati su, takođe, uobičajena pojava u ovdašnjim suvomesnatim prerađevinama. Proizvođačima nimalo ne smeta što je isti dokazano genotoksična materija, te njegovo preterano unošenje u organizam može izazvati mutacije gena. Osim što ih stavljaju u šunke i parizere, zabranjeni polifosfati mogu se naći bezmalo u svakom kiosku brze hrane u Srbiji. "Nigde se u svetu, osim kod nas, polifosfati ne stavljaju u mleveno meso gde ih možete naći gotovo u svakom kiosku koji prodaje ćevape i pljeskavice. Za to je kriva veterinarska inspekcija, jer ne radi svoj posao. Takve namirnice ne smeju da idu u promet, samo što se ovde kontrole izvršavaju po nalozima tajkuna i proizvođača, pa se tako desi da u našoj hrani možete naći aditive, veštačke boje, emulgatore koji se više nigde u svetu ne koriste" objašnjava dr Miroslav Stojšić.

Osim u slatkišima, sokovima, mesnim i mlečnim proizvodima, štetnih sastojaka ne manjka ni u povrću, jer se prilikom uzgajanja upotrebljavaju brojni pesticidi, od kojih su neki dozvoljeni u određenim količinama, a drugi baš i nisu. Nutricionista Ljubomir Pfaf upozorava da se čak ni takozvana organska hrana više ne može smatrati u potpunosti zdravom, kao i da bi morali da prestanemo da se pravimo pametni i da izbacimo iz upotrebe sastojke koji su dokazano pogubni za zdravlje.

"Namirnice organskog porekla proizvode se u čistoj i potpuno prirodnoj sredini, dakle na terenima gde ne postoji nikakvo zagađenje zemljišta, vode ili vazduha. Meni je žao što moram da konstatujem da takvih terena na planeti Zemlji više nema! Takođe, činjenica je da ti aditivi nemaju nikakvu drugu ulogu osim da poprave boju, miris ili ukus nekog proizvoda. Postoje aditivi koji su na crnoj listi, zabranjeni su, pa je njihova upotreba krivično delo, ali postoje i oni koji su navodno manje opasni i koji se kod nas koriste i dan-danas. Međutim, ako nešto ne valja, ako je u svetu dokazano da su ti sastojci štetni, ja ne znam zbog čega se mi pravimo pametni. Ako je nešto crno, crno je i ne može nikako da bude belo samo zato što nama tako odgovara",  kaže  Ljubomir Pfaf.

Rak ili kancer reč je koja se izbegava, i ne izgovara se i ne piše čak ni u umrlicama. U Srbiji svake godine od ove bolesti oboli 32.000, a umre 18.000 ljudi. U svakom momentu najmanje 160.000 Srba ima neku vrstu karcinoma. Budućnost je, nažalost, još crnja. Broj obolelih se svake godine uveća za oko 5%. 

"U ishrani svinja koristi se takozvana sano hrana, puna hormona, antibiotika i sedativa, zahvaljujući kojima je životinja za pet meseci spremna za klanje. Jedući takvo meso, naročito pljeskavice koje su pune soje, loja i polifosfata, koji spada u genotoksične materije i čija je upotreba zabranjena svuda u svetu, ljudi mogu dobiti mutacije gena koje će se ispoljiti tek kod njihove dece ili dece njihove dece", objašnjava dr Stojšić, bivši veterinarski inspektor. On dodaje da na deklaracijama ne piše da meso sadrži te materije, već se one deklarišu kao aditivi, koji nisu zakonom zabranjeni.

"Šunke u crevu i tzv. pica šunke takođe spadaju u vrlo zdravstveno nebezbedne prerađevine koje, ako se dugo i često jedu, mogu da izazovu rak debelog creva. Šunka se pravi od svinjskog buta, čija je cena oko 500 rsd, a ona je skoro duplo jeftinija. To je zato što se na 100 kg svinjskog buta dodaje od 100 do 150 kg leda. Da bi se ta masa ujedinila, dodaje se soja, a u to još ulaze i već pomenuti polifosfati, kao i poboljšivači ukusa i glutaminati!", priča Stojšić. Takođe, naglašava da se u masu dodaje i emulgator karagenan, koji se dobija iz morskih algi i spada u hidrokoloide, materije koje vezuju vodu, pa je takođe kancerogen. Doktor Stojšić smatra da za kancerogene materije nema bezbedne granice dodavanja zbog čega i najmanje količine mogu uticati na razvoj i pojavu raka

"Kada čovek pojede šunku i ona se razloži u digestivnom traktu, karagenin se lepi za sluzokožu debelog creva izazivajući njegovu upalu ili kolitis. Nuspojava je zatvor. Posle pražnjenja debelog creva, na zidovima se prave ranice koje dovode do ulceroznog kolitisa. Nitritna so iz šunke s proteinima iz mesa i soje pravi nitrozoamine, a oni, kada dođu u dodir s ranicama, na sluzokoži debelog creva i izazivaju rak",  ističe dr Miroslav Stojišić.

U zemljama zapadne Evrope dodavanje zdravstveno nebezbednih aditiva, koji se u Srbiji uveliko koriste veoma se strogo kontroliše i tako se njihovo korišćenje minimizira. U zemljama koje su noviji članovi EU postoji zakonska obaveza da na etiketi proizvoda bude deklarisano koji su emulgatori dodati i u kojim količinama. Kod nas je ovakva praksa u povoju i ima dosta proizvoda na kojima to nije jasno ili nije uopšte deklarisano.

Ipak, radi povećanja vaše zdravstvene bezbednosti pre nego što se opredelite za kupovinu nekog prehrambenog proizvoda prekontrolišite ima li u njemu aditiva sa spiska.

Lista  aditiva koji su sumnjivi, opasni ili zabranjeni u zemljama EU:

EMULGATORI

• E102 – opasan; • E103 – zabranjen; • E104 – sumnjiv; • E105 – zabranjen; • E110 – opasan (veštačka boja); • E111 – zabranjen; • E120 – opasan; • E121 – zabranjen; • E122 – sumnjiv; • E123 – veoma opasan; • E124 – opasan (veštačka boja), • E125 – zabranjen;          • E126 – zabranjen; • E127 – opasan; • E130 – zabranjen; • E131 – izazivač raka; • E141 – sumnjiv; • E142 – izazivač raka; • E171 – sumnjiv; • E173 – sumnjiv; • E180 – sumnjiv; • E210 – izazivač raka; • E211 – izazivač raka; • E212 – izazivač raka; • E213 – izazivač raka; • E215 – izazivač raka; • E216 – izazivač raka; • E217 – izazivač raka; • E221 – poremećaj creva; • E222 – poremećaj creva; • E223 – poremećaj creva; • E224 – poremećaj creva; • E226 – poremećaj creva; • E230 – štetan za kožu; • E231 – štetan za kožu, • E232 – štetan za kožu; • E241 – sumnjiv; • E250 – izaziva poremećaj krvnog pritiska; • E251 – izaziva poremećaj krvnog pritiska; • E330 – limunska kiselina (klinika za pedijatrijsku kliniku u Diseldorfu tvrdi da izaziva rak); • E311 – izaziva osip; • E312 – izaziva osip; • E320 – holesterol; • E321 – štetni holesterol; • E322 – lecitin ,napada želudac; • E338 – poremećaj želuca; • E339 – poremećaj želuca; • E340 – poremećaj želuca; • E341 – poremećaj želuca; • E407 – poremećaj creva; • E450 – poremećaj želuca i creva; • E461 – poremećaj; želuca; • E462 – poremećaj želuca; • E463 – poremećaj želuca

 

KONZERVANSI:

Izazivači zloćudnog tumora: E105, E121, E125, E131, E142, E210, E240, E447.

Izazivači oboljenja želudačno-crevnog trakta: E221, E226, E320, E338, E341, E405, E407, E461, E466.

Izazivači alergije: E230, E239, E311, E313.

Izazivači bolesti jetre i bubrega: E171, E173, E320, E322.

 

Izvor:probotanic.com
 

Negativan uticaj aditiva na zdravstvenu bezbednost prehrambenih proizvoda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета