Šire se pčelinjaci u Jablaničkom okrugu, prolećni dani najavljuju medonosnu godinu

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Mart je najvažniji mesec za razvoj pčelinjih zajednica, a pčelari se nadaju da će i ova, kao i prošla godina, biti medonosna.

Sa tridesetpetogodišnjim iskustvom i 131 košnicom, Bora Marković je među uspešnijim pčelarima u leskovačkom kraju. Zahvaljujući medu, odškolovao je troje dece. Preneo im je ljubav i znanje o pčelarenju. Sa prvim prolećnim danima najviše je posla – pregledaju se košnice i prihranjuju pčele.

"Na tri rama već ima legla i bogami po dva rama, tri ima meda. Tako da su mi ove godine pčelice izimile tuto kompleto sve. Nemam gubitke uopšte", kaže ,Bora Marković, pčelar iz Leskovca.

Na Pašinoj česmi kod Leskovca, gde caruje bagrem, na sve strane pčelinjaci. Cvetanovići iz svake košnice izvade 15 kilograma meda kada su dobri vremenski uslovi.

"Sad pet evra nije kao prošle godine, nismo još dali med, čekamo dobru cenu", kaže Dobrica Cvetanović, pčelarka iz Leskovca.

Sa puno entuzijazma sagradili su i komoru, za api-terapiju. Vazduh iz košnice, kaže Stojan, blagotvoran je za mnoge zdravstvene probleme.

"Vosak, med, propolis, perga, matični mleč, sva ta isparenja koja se javljaju u košnici to se udiše", kaže Stojan Cvetanović. 

Tri udruženja u Leskovcu okupljaju oko 300 pčelara. Retki su oni koji sele pčele. To je veliki izdatak baš kao i ramovi, lekovi, prihrana. Svaka pomoć je dobrodošla.

"Zahvaljujući GIZ-u mi smo dobili prikolice, dobili su mladi pčelari i košnice tako da ima puno pčelara koji su krenuli u proizvodnju", kaže Zoran Marković,predsednik udruženja pčelara Leskovac.

U Jablaničkom okrugu, uz subvencije šire se pčelinjaci. Mladi se udružuju.

"To su sve neki predeli gde možemo ostvariti dobru priču, biti prepoznatljivi, čak štaviše brendirati svoje proizvode", kaže Nenad Stefanović,savetodavac PSSS Leskovac. 

U Južnom Pomoravlju ima 21.000 pčelinjih zajednica. Godišnje se proizvede između 200 i 300 tona meda. Procenat bagremovog meda je 75 odsto.
 

Šire se pčelinjaci u Jablaničkom okrugu, prolećni dani najavljuju medonosnu godinu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Od danas, 15. aprila, svi zainteresovani pčelari mogu podneti zahteve za ostvarivanje prava na subvencije, kažu iz Uprave za agrarna plaćanja.

U saradnji sa Novosadskim sajmom, Beogradskim sajmom i Ministarstvom poljoprivrede, SPOS i Pogon "Naš med" obezbedili su besplatan izložbeni prostor za pčelare na sajmovima u ova dva grada.

Toplije vreme pogoduje pčelama, izmamilo ih je iz košnica, ali ovaj period takođe može biti kritičan zbog još uvek oskudne paše.

Mrazevi i suša doveli su do pada proizvodnje meda ove godine. Pčelari ne očekuju neku veliku zaradu, jer, kako kažu, sav novac će morati da iskoriste kako bi pokrili troškove proizvodnje

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета