Povodom Svetskog dana pčela: Tržište meda preplavljeno falsifikatima, u nekim zemljama i više od 80 %

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Tržište meda je preplavljeno falsifikatima, a potrošači imaju sve ređu priliku da dođu do pravog meda

Evropski pčelarski savez (EBA), čiji je član i SPOS, izdao je alarmantno saopštenje za javnost povodom Svetskog dana pčela, koje ovde u celosti prenosimo. EBA je izradila i promotivni video na engleskom jeziku, koji smo titlovali i na srpski jezik, te molimo pčelare da ga preuzmu i podele na društvenim mrežama. Video spot od 18 sekundi promoviše konzumiranje lokalnog meda.

Evropskog pčelarskog saveza (EBA), čiji je član i SPOS, izdao je saopštenje povodom Svetskog dana pčela. U saopštenju se navodi da svi zajedno moramo hitno da radimo na uklanjanju falsifikata meda sa tržišta. 

Tržište meda preplavljeno falsifikatima
Saopštenje
Svetski dan pčela slavi se 20. maja. Slavimo ga u najteže vreme za pčelarstvo u ovom veku.

Tržište meda je preplavljeno falsifikatima (od 46% do 88%, zavisno od države do države Evrope), potrošači imaju sve ređu priliku da dođu do pravog meda, a pčelari sve manje mogućnosti da zbog takve nelojalne konkurencije plasiraju dobijene pčelinje proizvode.

U nekim regionima pčelari već masovno napuštaju pčelarstvo zbog neizdržljive finansijske situacije, plašimo se da to ne postane sveopšti trend ako se trenutno stanje hitno ne promeni. Odustajanje pčelara od gajenja pčela vodi u nesagledive štete po prinose u poljoprivredi! Jer, bez pčelara nema pčela! Zbog klimatskih promena pčele samostalno ne mogu opstati.

Pčelari Evrope su nedavno osnovali Evropski pčelarski savez sa glavnim ciljem borbe protiv falsifikata meda.

Smatramo da svi zajedno moramo hitno da radimo na uklanjanju falsifikata meda sa tržišta. Potrošačima meda se mora obezbediti pravi pčelinji med sa svim benefitima koje sa sobom nosi za vitalnost i zdravlje ljudi. Falsifikati su samo šećer i ništa drugo, čak u sebi mogu imati štetne materije po zdravlje, preneo je SPOS.

Agroinfo.rs/SPOS

Povodom Svetskog dana pčela: Tržište meda preplavljeno falsifikatima, u nekim zemljama i više od 80 %

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета