Како сачувати поврће зими

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Čuvanje povrća preko zime u kućnim uslovima zahteva malo truda, ali postoje proverene metode koje se prenose sa generacije na generaciju.

Коренасто поврће, као што је шаргарепа, першун, пашканат, цвекла, добро је чувати у песку, пиљевини или тресету јер се на тај начин одржава потребна влажност како поврће не би увенуло и смежурало се. У сандук треба насути песка на дно, потом сложити поврће и прекрити поново слојем песка. Сандук треба чувати на хладном месту где је температура између 0 и 7⁰Ц.
Шаргарепа се може чувати и у пластичним врећама. Пробрану, здраву шаргарепу треба сложити у пластичну врећу на којој су избушене рупе пречника 5 мм. Рупе је потребно избушити на једнакој раздаљини од приближно 10 цм да би се обезбедио проток ваздуха и спречила појава кондензације.
Још један практичан начин за чување шаргарепе и першуна је да се шаргарепа и корен першуна очисте и самељу на машини за месо или у некој другој сецкалици. Може се додати и пашканат и першунов лист па се у већој посуди промеша са кухињском соли у размери: на 1 кг соли – 2 кг млевеног поврћа. Тако спремљену смесу треба ставити у теглице, затворити поклопцем и користити приликом кувања. Није потребно додавати конзерванс јер со чува намирнице од кварења
Кромпир је добро чувати у рупичастим врећама или у сандуцима, али је важно да не смрзне. Најбоље је да температура буде између 5 и 10⁰Ц, као и код складиштења бундеве.
И бели лук је добро сачувати од смрзавања. Он се чува уплетен у венце или у рупичастим врећама на местима где постоји циркулација ваздуха, односно промаја.

Црни лук се исто чува на промаји у врећама са рупама, најбоље на температури између 1 и 2⁰Ц али му смрзавање не смета.
Пасуљ је најлакше складиштити и чувати преко зиме јер је довољно да буде смештен на сувом месту. Чува се у јутеним или платненим врећама, а у вреће се стављају листови ораха да се не би појавио жижак. Из истог разлога пасуљ се може на неколико дана ставити у замрзивач.
Мак се чува у платненим врећама и, пре складиштења на суво и прозрачно место, треба га држати неколико дана у замрзивачу.
Купус се за зиму кисели. Али у главицама, у свежем стању, може се добро сачувати тако што се очишћене главице, свака засебно, умотају у новински папир и сложе у картонску кутију, са кореном надоле.

За све врсте поврћа је основно да се за одлагање бирају само здрави и неоштећени плодови, а ако се примети појава труљења, то поврће треба уклонити да се не би заразило и остало, здраво поврће.

Izvor:agromedija.rs

Како сачувати поврће зими

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.

Deficit folne kiseline je obično posledica nedovoljnih količina u ishrani, posebno u trudnoći i kod hroničnih bolesti. Dnevne potrebe kod žena iznose do 400 mikorgrama, dok su u trudnoći su 2-3 puta veće.

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета