Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Од недавно су се на светском тржишту појавиле коцкасте лубенице. Оне су симпатичне, интересантне, забавне, примамљиве и наравно скупље од традиционално округлих лубеница.

Коцкасте лубенице први пут су произведене у Јапану, где су моментално постале прави хит, а њихова популарност врло брзо расте широм планете. А због чега су Јапанци уопште дошли на идеју да узгајају коцкасте лубенице? Као и све остало код ове нације и ова иновација је само још једно паметно решење за што бољу искоришћеност малог капацитета јапанских хладњака у густо насељеним градовима, као што је на пример Токио. Познато је да се у Токију граде најмањи станови на свету, а архитекте се труде да сваки квадратни центиметар стамбеног простора буде што боље искоришћен. Иста је ствар и са фрижидерима. У тако малим становима нема места за фрижидере стандардних мера, већ само за оне мини. Пошто округле лубенице заузимају велики простор у фрижидеру, многи Јапанци су их се морали одрећи. Све док се Јапански сељаци нису досетили како могу направити коцкасте лубенице, на добробит свих.

Иако четвртасте лубенице коштају мало више од оних какве је направила мајка природа, то је ипак мала цена коју Јапанци требају платити за њихову способност да стану у фрижидер. Дакле, коцкасте лубенице нису настале из чистог хира ради атракције, већ из пуке нужде. Тако сада произвођачи могу да трљају руке уз добру зараду а потрошачи да уживају у овом поврћу. А када стигне на трпезу облик лубенице није важан, битно је оно што је унутра и што се једе.

Е сада и то је већ релативна ствар, која се мења са променом географског подручја. У осталим крајевима света главна фасцинација је управо тај коцкасти облик лубенице а не и оно што је унутра. Многи су за њу спремни платити високу цену само да би уживали у њеном интересантном изгледу на уштрб евентуално слабијег укуса у односу на лубеницу класичног изгледа.

Зато ево интересантне идеје за пољопривреднике који се баве узгојем лубеница. Уколико желе да побољшају своје новчане приходе, коцкацте лубенице су одлично решење за то, па ћемо им својим саветима помоћи и у овом подухвату.

Како се узгајају коцкасте лубенице?
Коцкасте лубенице је у суштини веома једноставно узгојити. У томе може успети сваки узгајивач а потребни су му само транспарентни калупи коцкастог облика, тако да сунчева светлост може неометано допрети до лубенице са свих страна. За то је најбоље стакло или провидна пластика.

ок је лубеница још увек мала пажљиво је сместите у коцкасти калуп, који на врху има отвор кроз који пролази лоза лубенице. Величину калупа прилагодите вашим потребама тј. димензијама ваших лубеница. У њега треба да стане лубеница када порасте и сазри. У почетку она неће додиривати зидове стакленог калупа, али како буде расла тако ће попуњавати простор и добити облик калупа. Доња страна калупа на којој лежи лубеница чак и не мора да буде од стакла, може бити и празна, па ће лубеница природно лежати на земљи. Сва остала нега око бостана обавља се потпуно уобичајено.

Када лубенице нарасту и сазрију, време је за брање, извадите их из калупа.Ако желите да узгајате коцкасте лубенице и наредних година, најбоље је да направите калупе на расклапање. Тако ћете из њих лакше извадити лубенице и моћи ћете да их сачувате за следећу сезону.

На крају, свако ће признати да су ваше коцкасте лубенице забаван призор за очи, а што се укуса тиче он као и увек зависи од неге, сорте и године.

Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Коцкасте лубенице

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na Veletržnici Beograd, u toku prethodne nedelje, stigle su lubenice.

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета