Сигурно волите кисели купус, а ако то није случај можда се сад предомислите

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Лековитост киселог купуса надилази лековитост многих познатих биљака. Рецимо, 100 г сировог киселог купуса садржи чак 20 мг витамина Ц. Следе витамин А, фолна киселина, магнезијум, гвожђе, фосфор, калцијум, калијум, натријум, баластне материје и беланчевине

Одличан је извор витамина Б12, због тога се посебно препоручује вегетаријанцима и веганима. Црвени купус је и до седам пута лековитији од белог, а његова боја указује и на то да садржи и лековите антоцијане.

Лек за пробавни тракт

Оно по чему се кисели купус разликује од сировог су пробиотичке бактерије. Кисели купус је изворна ферментисана храна природно богата пробиотичким културама. Због тога је кисели купус јако битан у лечењу болести проузрокованих исбалансом цревне флоре, посебно након терапије антибиотицима или хемотерапије. Благотворно делује на желудац и црева, на њихову микрофлору и на перисталтику, па прија пробави.

Помаже и у варењу масних оброка и убрзава метаболизам, што поспешује излучивање штетних материја из организма и чисти и регенерише јетру. Тако чисти крв, успорава старење и јача отпорност организма.

Зацељује ране и опекотине

Кисели купус поспешује зарастање рана, а делује и у случају реуме и упале вена. Локално га можете користити за ублажавање свраба на кожи услед различитих алергијских упала, мањих опекотина и убода инсеката, посебно пчеле или осе. На захваћено место ставите облогу од листа киселог купуса и обмотајте га завојем или газом. Имате главобољу, на чело положите лист киселог купуса и обмотајте га За подизање расположења и опште добро здравље, сваки дан поједите две до три кашике наренданог киселог купуса. Људи који једу много киселог купуса јачи су и отпорнији на болести. Због тога се кисели купус посебно препоручује старијим особама, особама с ослабљеним имунитетом и деци.

Благодети сока киселог купуса

Расол – сок киселог купуса – има много повољних дејства по здравље. Богат је витаминима Ц, Е, К и Б, као и витамином У – једним од најређих витамина, важним за лечење чира на желуцу и дванаестопалачном цреву.

Кисели купус у кулинарству

Да бисте искористили све хранљиве материје у киселом купусу, конзумирајте га сировог, као и његов расол. Најздравији је у облику салате. Осим тога, можете га кувати, пржити, пећи, динстати и комбиновати са житарицама, на пример јечмом.

Тродневна дијета од купуса

С овом дијетом можете изгубити до три килограма у три дана. Први дан поједите до килограм и по киселог купуса распоређеног у оброке. Пијте пуно воде с неколико капи лимуна. Други дан за ужину поједите пола килограма купуса, комадић хлеба и неколико кашика свежег сира. За ручак поновите, али у купус додајте јабуке исечене на коцкице. За вечеру купусу додајте два кувана кромпира, пет грама путера, мало лука и кима (или некога другог зачина према жељи) и све то мало препеците. Трећег дана искомбинујте јеловнике прва два дана како вам највише одговара.

Agrosmart.net

Сигурно волите кисели купус, а ако то није случај можда се сад предомислите

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Велике количине витамина и минерала које се налазе у купусу чинили су га приоритетном намирницом трпезе код древних Кинеза, римских императора и грчких филозофа.

Магареће млеко ценили су и веома радо пили још древни народи. Данас оно спада у неколико најскупљих врста млека на свету и то са пуним правом. Зато смо издвојили 15 чињеница које вероватно нисте знали о магарећем млеку.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета