Zelena, žuta i crvena paprika babura

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Da li ste znali da u paprici ima čak 4 do 5 puta više vitamina C nego u limunu i narandži?

Teško je odrediti vreme, a ponekad i mesto nastanka bilo koje biljke, ali se smatra da paprika potiče iz Južne Amerike. Španci su je doneli u Evropu još u 15. veku. 

Babura je slatka sorta, paprike roge mogu biti i ljute, i slatke, a što se tiče ljutih papričica, samo ime govori kakvog su ukusa. Roge su dobile ime po tome što podsećaju na rog krave, duguljaste su, žute, crvene ili zelene boje. Ljute papričice sadrže kapasaicin od kojeg plod postaje ljut. Pored ovog alkaloida na ljutinu utiče i zrelost ploda.

Hibridne sorte imaju zanimljiva imena - dukat, kameleon, belo uvo, delfina, amfora, slonovo uvo. Neke sorte pripadaju baburama, neke polu baburama, a neke se ubrajaju u hibridne roge. Razlikuju se po ukusu i strukturi mesa, boji, težini, upotrebi u domaćinstvu, vremenu setve i branja i drugim odlikama.
Kada su babure u pitanju, većina smatra da je jedina razlika između crvene, narandžaste, žute i zelene paprike samo u boji.

Međutim, boja nije jedino što ih razlikuje.  Postoje dva glavna razloga odgovorna za razliku u boji kod paprika - vreme setve i stepen zrenja. Tačno je da zelena paprika pretvori boju u žutu ili narandžastu, a zatim u crvenu, ali to nije uvek slučaj. Činjenica je da su žuta, naranžasta i crvena paprika mnogo zrelije od zelene, ali i skuplje. One moraju da se gaje duže pre branja.
Bitno je naglasiti da sve paprike babure dolaze od iste vrste biljke, a njihova različita boja posledica je prirodnog procesa, a ne nekog veštačkog metoda.

Da li ste znali da različite boje paprike imaju i drugačiji niz nutritivnih benefita?

Zelene paprika se bere pre nego što potpuno sazri, pa je zato nazivaju i “nezrelom” paprikom. Zbog ranog branja, zelene paprike imaju pomalo gorak ukus. Uprkos tome što se rano beru, zelene paprike imaju nekoliko vitalnih nutrijenata. Ova paprika je puna kalijuma koji je bitan za mišiće i krvni pritisak. Bogate su vitaminom C koji je dobar za rast i obnovu tkiva, a poboljšava i imunitet i preventiva je raku. Tu je i vitamin A koji pomaže funkcionisanju pluća, a dobar je za vid i imuni sistem.  

Crvena paprika babura -  Ova paprika se smatra potpuno zrelom jer se bere u kasnoj fazi zrenja. Sladak, gotovo “voćni” ukus je ono što je čini specifičnom i omiljenom među paprikama. Crvena paprika ima iste nutrijente kao i zelena, ali veći procenat istih. Crvena babura sadrži 11 puta više beta-karotena, upola više vitamia C i 10 puta više vitamina A od zelene paprike. Pored onih nutrijenata koje možete naći u zelenoj paprici, crvena sadrži i likopen, antioksidativni pigment poznat kao preventiva određenim tipovima raka kao što je rak dojke ili prostate.

Crvena paprika ima najviše askorbinske kiseline i lakše se bori sa slobodnim radikalima. 

Narandžaste i žute paprike su srednje zrele, beru se nakon zelenih paprika i pre crvenih. Ova vrsta paprike nema gorkast ukus kao zelene, a po kvantitetu nutrijenata se razlikuju i od crvenih, i od zelenih - imaju više nutrijenata nego zelene, a manje od crvenih. I žute i zelene paprike su zdrave, ali postoje razlike kada su nutrijenti u pitanju. Žute imaju skoro duplo više vitamina C od zelenih, ali zato sadrže manje vitamina A i beta-karotena.

Ljubičasta paprika je veoma retka italijanska sorta koja se uglavnom gaji po organskim principima. 

Izvod:organicnet.co

Zelena, žuta i crvena paprika babura

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета