Prvog dana 2023. ukinuta carina na uvoz svinja u Srbiju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

-Odlukom o izmeni Odluke o uslovima za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu („Službeni glasnik RSˮ, broj 141/22 od 23. decembra 2021. godine), koja je doneta na sednici Vlade 22. decembra 2022. godine, a stupila je na snagu 31. decembra 2022. godine i primenjuje se od 1. januara 2023. godine, produžena je primena Odluke o uslovima za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, kojom je tokom 2022. godine odobravan uvoz pod povoljnijim uslovima, između ostalog, i živih svinja, poreklom iz EU, iz tarifne oznake 0103 91 10 00, navedeno je u dopisu koji je Agrosmart dobio od Ministarstva finansija.

Takođe, najnovijim izmenama Odluke je dodatno snižena stopa carine za uvoz živih svinja, poreklom iz EU, sa 5% na 0%, piše u dopisu.

Kako se moglo ranije čuti u diskusijama koje su proizvođači svinja vodili sa predstavnicima resornih ministarstava, razlog za donošenje ove odluke je poboljšanje stočnog fonda, to jest povećanje broja svinja na našim farmama budući da je u ovoj branši velika kriza. To, međutim, ne ide na ruku domaćim proizvođačima jer se time praktično iz budžeta Srbije stimulišu proizvođači u zemljama iz koje uvozimo svinje, prvenstveno Danskoj i Nemačkoj, a ne naši farmeri, ocenjuju domaći proizvođači.

-Nema interesovanja za kupovinu tovnih svinja, cena drastično pada. Sada je 200 dinara kilogram, pa i ispod toga, a samo pre četiri – pet nedelja cena se kretala oko 240 dinara. Istovremeno, skočila je cena prasadi – rečeno je Agrosmartu na jednoj velikoj farmi svinja u Sremu.

Situacija u ovoj branši sve je gora – uvoz raste, cene svinja padaju a mali proizvođači u Srbiji svakodnevno gase farme, upozoravaju farmeri.

Agroinfo.rs/agrosmart.net/

Prvog dana 2023. ukinuta carina na uvoz svinja u Srbiju

Komentari

PMID 22581041 PMC PMC3391332 DOI 10 buy propecia without doctor

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Broj krupne stoke u Srbiji opada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2021, u odnosu na stanje na dan 1. decembra 2020, manji je ukupan broj goveda (za 3,0%), svinja (za 3,9%) i koza (za 3,6%), dok je veći ukupan broj ovaca (za 0,6%) i živine (za 0,7%).

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета