Ratari u dilemi da li da seju šećernu repu zbog visokih cena repromaterijala

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Setva šećerne repe trebalo bi da se obavi u martu, ali su zbog visokih cena repromaterijala ratari u dilemi da li da je uopšte obave.

Ova industrijska biljka je zahtevna i potrebne su obimne agrtehničke mere dok ne dospe za vađenje. Treba je osam do deset puta tretirati raznovrsnim hemijskim sredstvima. Za više nego dvostruko manje novca i truda može se posejati kukuruz, soja i suncokret, čije su cene višestruko povećane u odnosu na prošlu i setvu i žetvu.

Šećerane su prvo nudile 40 evra po toni, a sada za dva evra više, plus bonuse za digestiju i čistoću, ali ratarima ni to nije dovoljno. Oni su tražili i da im šećerana na jesen izvadi repu i na tu ponudu nisu dobili odgovor.

Direktorka Poslovne zajednice ”Industrijsko bilje“ Olga Čurović izjavila je za Dnevnik da bi bilo dobro kada bi repe ove godine imali kao i 2020.godine na 40.000 hektara.

- Prošle godine je zauzela blizu 37.000 hektara. Prosečan prinos je bio 60 tona po hektaru, ali je digesitija bila odlična, iznad proseka, čak 17 procenata - kaže ona.

Podsetila je da imamo dva prerađivača šećera, „Helenik sugar“ koji ima šećerane u Crvenki i u Žablju, koja, doduše, ne prerađuje šećer, i kompaniju „Sunoko”, čije su šećerane u Vrbasu, Kovačici, Pećincima.

- U sve četiri šećerane sve do skoro se prerađivala repa. Dobijeno je 340.000 tona šećera, a troškovi prerade najviši su bili u Crvenki jer ta šećerana koristi gas kao energent - rekla je Čurović.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Ratari u dilemi da li da seju šećernu repu zbog visokih cena repromaterijala

Komentari

Cognitive impairment in schizophrenia is an important issue, as it can negatively influence the ability to function socially and maintain employment buy online cialis

cialis generic cost TambiГ©n deberГЎ ofrecerle otras opciones nutricionales mientras estГЎ tomando yodo para complementar su tratamiento anticancerГ­geno de referencia

[url=https://motrin.charity/]generic motrin cost[/url]

[url=https://zithromax.charity/]zithromay[/url]

  • Od Suemar
  • 2023-07-08 13:30:20

[url=http://budesonide.science/]budesonide online pharmacy[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2022. godine, u odnosu na mart 2022. godine, u proseku su povećane za 1,5%.Potrošačke cene u aprilu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 9,6%, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 4,3%.

Poskupljnenja se beleže na svim nivoima, a muku muče i poljoprivrednici jer je setva kukuruza, soje, suncokreta ove godine skuplja za 45 odsto nego lane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета