Volite prženu hranu? Ovih par trikova će vam pomoći da napravite zdraviji obrok

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Prženu hranu lekari i nutricionisti ne preporučuju, ali postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi vaš obrok bio zdraviji.

Verovali ili ne, ako se i odlučite da pržite hranu, to možete učiniti na jedan novi, zdraviji način. Evo nekoliko korisnih saveta.

Maslinovo ulje

Ako već morate da pržite hranu, najbolje bi bilo da koristite maslinovo ulje jer je stabilnije na visokim temperaturama. Ono će zadržati sve svoje nutritivne vrednosti i kvalitet i možete ga duže koristiti od ostalih ulja, na primer kukuruznog i suncokretovog. Osim toga, često je umesto ulja pogodno koristiti i svinjsku mast koja je zdrava.

Temperatura ulja

Ako temperatura ulja nije odgovarajuća, hranu ćete pripremati znatno duže i postoji mogućnost da namirnice upiju mnogo više ulja, što nije požaljno. Idealna temperatura za prženje je između 162 i 204 stepena celzijusa.

Koristite sveže i čisto ulje

Nemojte za prženje koristiti staro ulje koje je izgubilo svoju hranljivu vrednost. Takođe, ako pržite u fritezi, nemojte dugo da pržite u istom ulju jer će ostaci hrane od prethodnog prženja početi da gore.

Pohovanje i gazirana voda

Ako hranu pohujete, koristite pirinčano ili kukuruzno brašno. Pšenično je puno glutena, što znači da će hrana upiti mnogo ulja. Takođe, kod pohovanja možete dodati malo sode bikarbone ili kisele vode. Dok se prži, iz hrane će se osloboditi balončići gasa, pa će namirnice samim tim manje apsorbovati masnoću. Ovi trikovi će vam pomoći da vaš prženi obrok bude ipak zdraviji.

Agroinfo.rs

Volite prženu hranu? Ovih par trikova će vam pomoći da napravite zdraviji obrok

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najnovija istraživanja donose listu od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti, ali na njoj nema porođajnih koji se često navode kao najjači bolovi u prirodi.

Ako vam se za večeru jede nešto brzo i ukusno, pica iz tiganja je pravo rešenje!

Novije savremeno doba sa sobom nosi i češću pojavu autoimunih bolesti, a hrana je jedan od bitnih faktora rizika.

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета