DOMAĆIN ČOVEK: Karakterna osobina kod Srba koja se polako zaboravlja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U današnje vreme kad čoveka hoće da pohvale kažu da je uspešan, obrazovan, vredan, imućan, dobar… Nekada je postajala jedna reč koja je govorila sve - domaćin.

Domaćin nije bio svako. To je bio čovek koji zna red i običaj, koji ima vaspitanu decu, časnu porodicu, onaj kome se veruje. Domaćin je znao kako se poštuju roditelji, za života i posle smrti. Kako se dočekuje kum i ispraća putnik namernik. Sa takvim se čovekom lomio slavski kolač, kumovalo i sedelo u gornjem kraju.

Njegova reč bila je jača i od bogatstava i od siromaštva. U zlu nepokoran, u dobru ponizan. Častan. Jasnih načela i moralnih normi. Nepotkupljiv i nepokolebiv. Domaćin je mogao imati mnogo, ali i malo, ako je pitanje materijalnih vrednosti. Vredeo je kao čovek. Mogao je živeti u selu ili u gradu, biti obrazovan ili nepismen.

Nije ga domaćinom činilo ni odelo, ni kola, ni kuća. Time ga je činilo časno poreklo, sloga u kući, način razmišljanja, a ponajviše odnos prema ljudima.Ko ne valja u svojoj kući, ne može biti dobar čovek. Ko je previše glasan nije siguran u ono što priča. Ko nema milosti, nema ni hrabrosti. Sećam se nekih ljudi koje su nazivali domaćinom. I njih nisu svi voleli, ali im nisu poricali stečenu titulu. Sve što misle o njemu izgovarali su posle priznanja da je - "Domaćin čovek."

Agroinfo.rs

DOMAĆIN ČOVEK: Karakterna osobina kod Srba koja se polako zaboravlja

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pandemija koronavirusa dovela je do toga da se odmor na srpskim selima produžio sa dva i po na sedam dana uproseku, dok su pojedini voleli da ostaju i po čitav mesec. Sve je to značajno za razvoj ruralnog turizma naše zemlje.

Četvrti po redu Sajam kulture mladih na selu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci biće održan od 3. do 24. decembra.

Pojedinci, kojima je novac važniji od zdrave životne sredine i zdravlja ljudi, uništavaju prirodu i vazduh po malim mestima naše zemlje i za tekve stvari ostaju nekažnjeni. Zašto u Srbiji zakon ne važi podjednako za sve?

Godinama unazad je poljoprivreda naše zemlje sistemski urušavana. Iako imamo izuzetne uslove da izvozimo velike količine hrane, nekome je i dalje u interesu da uvozi proizvode koji se kod nas prodaju po nižim cenama, dok naš seljak, koji isto to proizvodi čak i kvalitetnije, ne može da preživi od svog poštenog rada.

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić obišao je dve porodice koje su dobile sredstva iz programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u selima Nova Gajdobra i Parag. Akcija se nastavlja, a u budućnosti će i sredstva biti uvećana.

Prvih 14 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za mlade poljoprivrednike i bračne parove potpisano je od strane ministra za brigu o selu Milana Krkobabića, gradonačelnika i predsednika opština na čijim se teritorijama nalaze kuće, kao i dobitnika sredstava.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета