Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U savremenom svinjarstvu, veoma važan zahtev u ishrani je najveći stepen higijene: hrana mora da bude apsolutno čista i zdrava. O tome se mora voditi računa već od žetve (ubiranja), zatim tokom lagerovanja i konzervisanja, sve do pripreme i podele hrane

Da bi se jedna svinja odrzala u dobrom zdravlju i uz to ostvarila visoku i ekonomicnu proizvodnju, u njenom obroku svakog dana mora da se nadje preko 30 razlicitih hranljivih materija, kao sto su: 15 vitamina, 15 minerala, masti, belancevine...Visak nekih satojaka moze biti isto toliko stetan, koliko i njihov nedostatak. Svakom poljoprivrednom proizvodjaču je veoma tesko da sam priprema ovako izbalansirane obroke za svoje svinje. Za to je potrebno dosta znanja i iskustva, mada tako nesto i nije nemoguce. Ipak, mnogo je lakse, jednostavnije i sigurnije kupiti odgovarajuću hranu.

Kod nekih kategorija, hrana se daje po volji, dok se kod nekih mora ograničavati i racionalno davati. Cilj je da se svakom grlu daje tačno onoliko hrane koliko mu u tom trenutku treba. Kod krmača se ta strogo kontrolisana pojedinačna ishrana u velikoj meri već postiže, jer su kod njih razlike u dnevnim potrebama za hranom najveće: od samo 1 kg dnevno do 8 kg/dan .

Najveće količine hrane, ipak, troše svinje u tovu. U slučaju najboljeg iskorišćavanja hrane i rezultata prirasta, tovljenici dnevno pojedu oko 1,5 do 2,8 kg. Na zatvorenim farmama oni koriste bar 2/3 ukupne hrane koja se potroši na farmi.slobodno potražite i poslusajte savet prodavca u poljoprivrednoj apoteci, jer na tržiste često stižu nove vrste kvalitetnih hraniva. Na svakom pakovanju je obavezno naznačeno koliko konkretna hrana za svinje sadrzi proteina, vitamina i drugih važnih materija, tako da u to možete imati uvid.

Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Pravilna ishrana svinja u tovu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета