Premije za mleko veće za tri dinara: Situacija u srpskom stočarstvu loša, a evo kakva je kod komšija

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Veoma teška situacija u mlečnom govedarstvu i stočarstvu generalno verovatno će u narednom periodu dovesti do toga da će samo jedan deo proizvođača u Srbiji uspeti da prebrodi ovakvu situaciju, dok će mnogi prestati da se bave ovim poslom.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović rekao je da je Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije za mleko za 40 odsto, odnosno sa 7 na 10 dinara za svaki litar mleka. Iako su stočari već ranijih meseci izjavili da povećanje premije za mleko za tri dinara po litru neće zaustaviti rasprodaju krava, jer se mleko prodaje za oko 37-38 dinara po litru, a prosečni troškovi proizvodnje su oko 56 dinara, iz ministarstva izgleda samo ovo rešenje trenutno imaju da ponude.

Nedimović je za RTS je rekao da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove bez ikakvih problema i da je samo potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.

Iako se u srpsko stočarstvo ulažu velika sredstva, odnosno u poslednjih nekoliko godina podsticaji u stočarstvo su bili veći od 250 miliona evra, a svake godine se u ovaj sektor ulaže i 70 odsto agrarnog budžeta koji je blizu 40 milijardi dinara, adekvatni rezultati se ne vide i situacija je sve lošija. Da li bi ulazak u EU mogao da reši problem?

Iskustva mlekara iz Hrvatske

Eventualni ulazak Srbije u Evropsku uniju jednog dana bi mogao da reši probleme u poljoprivredi u pogledu značajno većeg budžeta. Ono što ranije mora da se reši, to je poboljšanje uslova u stočarstvu i poljoprivredi generalno. 

Iskustva Hrvatske pokazuju da su ulaskom u EU uspeli da prežive veliki i srednji proizvođači, a da su mali proizvođači nestali. Ipak, krah u hrvatskom stočarstvu desio se pre ulaska u Uniju kada su u periodu 2003-2013. godine izgubili više od 40.000 proizvođača mleka, a od ulaska 6.000-7.000 proizvođača.

Ružica Gelo, jedna od glavnih pregovaračica za poglavlja o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Hrvatskoj, objasnila je da se paralelno sa pripremama za ulazak moraju rešavati problemi koji postoje u sektorima, nevezano za to da li će neka zemlja zasigurno ući u EU ili ne.

Ona je istakla da je Hrvatska izdvajala 75 miliona evra za podsticaje za mleko i ohrabrivala proizvođače da povećavaju gazdinstava, ali da su oni uzeli kredite i nisu mogli da se prilagode.

- Cena mleka je pala i došlo je do toga da ako imaš mleka i ne napraviš proizvod dodatne vrednosti ne možeš mnogo - rekla je Gelo.

Broj poljoprivrednih gazdinstava u Hrvatskoj je pre ulaska u EU bio nekih 300.000, sada ih je 165.000

Ipak, pored teške istuacije, mnogi hrvatski proizvođači su uspeli da opstanu udružujući se u zadruge kako bi zajedno ulagali i radili, pri čemu su mogli angažovati konsultante koji su im pomogli oko dobijanja novca iz fondova EU. Ovde se posebno ističe važnost konsultanata koji su neophodni u čitavom procesu, a jedan od proizvođaća iz Hrvatske kaže da je recimo cena mleka koje prodaje mlekari Dukat 35 evrocenti, da premija nema, ali da se  mogu dobiti određene subvencije koje idu od 100 evra pa naviše. Kao problem se navodi i to da je potrebno najpre uložiti sopstvena sredstva u proizvodnju koja kasnije budu refundirana.

Situacija u susednoj Mađarskoj

Mađarska poljoprivredna politika posvećena je razvoju domaće proizvodnje i prerade mleka, za šta će se ove godine obezbediti više resursa nego ikada. Najavljeno je da će budžet u ove svrhe biti povećan sa 50 milijardi na 260 milijardi forinti (sa oko 140,5 miliona evra na oko 736 miliona evra), a prerađivači mleka mogu očekivati dva poziva ovog meseca - 50 milijardi forinti za razvoj manjih i 200 milijardi forinti za razvoj većih projekata.

U Mađarskoj je prošle godine vrednost mlečne proizvodnje premašila 207 milijardi forinti sa godišnjim rastom od 5%, te se ovaj sektor vidi kao veoma važan za razvoj celokupne privrede i planiraju se dalja značajna ulaganja. Dugoročni cilj, kada je u pitanju sektor mleka u Mađarskoj, je povećanje potrošnje i prerade mleka u gotove proizvoda. Mađari smatraju da su mlečni proizvodi jedna od najbrže rastućih tržišnih kategorija u celom svetu, ali se potrebe potrošača stalno menjaju, što ni njihovi proizvođači ne smeju zanemariti.

Agroinfo.rs

 

Premije za mleko veće za tri dinara: Situacija u srpskom stočarstvu loša, a evo kakva je kod komšija

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Krava bi mogla da proizvodi 1 gram insulina po litru mleka, a svaki gram insulina jedak je kao 28.818 jedinica insulina

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета