Temperatura kod svinja: Koja je normalna temperatura?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Norme telesne temperature zavise od starosti životinje. Osim toga, mogu varirati zavisno od rase i pola

Normalni indikator za odrasle svinje se smatra + 38, + 39 ° S. Veće stope - unutar 0,5 ° C - mogu se uočiti kod žena. Skoro uvek, groznica kod ženki se javlja tokom trudnoće, hranjenja ili seksualnog lova.

Kod mladih životinja tj; prasadi u zavisnosti od starosti, mogu postojati različiti pokazatelji telesne temperature. Ove oscilacije su beznačajne - u rasponu od 0,5-1 ° S. Ako se termometar stavi na novorođenu svinju, onda treba normalno pokazati + 38 ... + 39 ° S. Treba napomenuti da u prvim satima nakon rođenja, zavisno od mikroklime u prostoriji u kojoj se čuvaju bebe, temperatura može oštro pasti. Na primjer, na + 15 ... + 20 ° C u svinjcu u prasadi, smanjuje se za 1-1.6 ° C, na + 5 ... + 10 ° S - za 4-10 ° S

Smatra se da su zdrave bebe do 1 godine starosti, čija telesna temperatura ne prelazi prag od + 40 ° C i nije smanjena ispod indikatora + 38 ° C. Manja hipertermija se može javiti u vrućem periodu. Ako se pri uspostavljanju mikroklime u svinjcu temperatura tijela beba vrati u normalu, to znači da nema potrebe za strahom za svoje zdravlje.

Prasad se rađaju sa nerazvijenom termoregulacijom. Ovaj proces postaje sve bolji samo do 15-20 dana života. U prvim danima, bebe ne tolerišu visoku vlažnost, u kombinaciji sa indikatorima niskih temperatura, i zato su im potrebne suve i tople uslove.

Bolesti i, kao rezultat toga, povišena temperatura mogu se razviti iz sljedećih razloga:

- nepoštovanje uslova pritvora sa preporučenim standardima;
- nepoštovanje sanitarnih i higijenskih standarda;
- neuravnotežena ishrana, hranjenje niskokvalitetne hrane, zalijevanje prljave vode;
- povrede;
- infekcije druge životinje.

Postoji nekoliko načina da saznate da li je temperatura u svinja normalna. Iskusni uzgajivači utvrđuju da li životinja ima groznicu dodirivanjem ušiju, rukava i udova. Ako su vruće, onda je najverovatnije groznica počela. Da biste saznali tačne brojke, morate koristiti merne uređaje.

Uobičajeni termometar sa merkurom je pogodan ne samo za ljude, već i za svinje. Pre korištenja, vlasnik mora postaviti životinju na sebe, jer termometar treba koristiti rektalno. Prasad treba staviti na levu stranu, rep treba pomaknuti na desnu stranu, pomilovati, izgrebati iza uha i sa strane, nežno razgovarati s njom i lagano, polako, kao da se uvija, umetnuti vrh uređaja u anus. Pre-tip mora biti podmazan vazelinom, biljnim uljem, masti, tako da bolje ulazi u anus. Vreme merenja je 10 minuta.

Veterinari koriste prikladnije i modernije uređaje - pirometre. Omogućuju merenje telesne temperature na beskontaktni način.

Izvor:bs.pastureone.com

Temperatura kod svinja: Koja je normalna temperatura?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета