Obuka o afričkoj kugi svinja u okviru programa o zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobackog upravnog okruga, održana je obuka “Africka kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“.

Obuka je realizovana 19. oktobra u okviru UN FAO i EBRD regionalnog programa posvecenog zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Jedan od glavnih ciljeva projekta predstavlja pomoć održivoj stočarskoj proizvodnji smanjenjem rizika pojave opasnih zaraznih bolesti životinja. Industrijska proizvodnja svinjskog mesa usled širenja afričke kuge svinja suočava se na globalnom nivou sa velikim izazovima. Obuku je održao prof. dr. Dejan Krnjaić, profesor na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Epizootiološki podaci ukazuju da je virus afričke kuge svinja široko rasprostranjen kod divljih i domaćih životinja u odrđenim područjima Republike Srbije. Usled toga, odgoj i držanje svinja može se organizovati i sprovoditi samo uz doslednu primenu biosigurnosnih mera koje za cilj imaju sprečavanje unošenja i širenja bolesti.

Obuci su prisustvovali predstavnici Instituta za veterinu, veterinarske službe, preduzeća koja se bave uzgojem svinja, udruženja za lov i individualni poljoprivredni proizvodači.

Agroinfo.rs/agrotv.net

 

Obuka o afričkoj kugi svinja u okviru programa o zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Po kvalitetu, srpski med je nešto iznad svetskog proseka, a na tržištima Britanije, Belgije i Bliskog istoka postiže dvostruko veće cene u odnosu na tržište Nemačke i Italije gde se najviše i izvozi.

U naredna tri meseca u Srbiji će biti izgrađeno nekoliko Centara izuzetnosti u kojima će poljoprivrednici moći da se obuče za primenu najsavremenijih tehnologija u agraru

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета