DŽEM OD PEČENOG BELOG I KARAMELIZOVANOG CRNOG LUKA

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Kombinacija aroma belog i crvenog luka je neodoljiva, nije jaka ni teška već naprotiv vrlo ukusna aroma koja će vas iznenaditi i oduševiti.

Potrebni sastojci za teglu od 500 ml:

- 5 glavica belog luka

- 1 kašičica maslinovog ulja

- 3 velika crvena luka

- 60 g putera

- 100 ml limunovog soka

- 100 ml jabukovog sirćeta

- 50 ml balzamiko sirćeta

- 2 štapa cimeta

- 1 kašičica mešavine začina za medenjake ili neke druge cimetaste mešavine po želji

- 1/2 kašičice mlevenog bibera

- 1/2 kašičice mlevenog đumbira

- 3 šolje za čaj šećera (meru možete i da smanjite)

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni a belom luku isecite vrhove i premažite isečeni deo maslinovim uljem. Uvijte svaku glavicu posebno u komad aluminijumske folije i stavite na tepsiju pa u rernu da se peče 40 minuta. U međuvremenu u dubljem tiganju rastopite puter na srednjoj temperaturi. Luk očistite i isecite na tanke kolutiće. U zagrejan puter ubacite isečen luk i dinstajte 20-25 minuta uz povremeno mešanje, dok se ne karamelizuje. Kada je beli luk gotov, izvaditi ga iz rerne i skloniti foliju a beli luk bukvalno istisnuti u karamelizovani crveni luk koji je još uvek na vatri.

Vreme dinstanja crvenog luka prilagodite tako da bude gotovo kada je gotov i beli luk. Kada ste izgnječili beli luk dobro promešajte. Ulijte limunov sok, jabukovo sirće, balzamiko sirće, dodajte začine, štap cimeta i šećer. Dobro promešajte i nastavite sa kuvanjem povremeno mešajući sve dok se džem ne skuva. Otprilike oko 20 minuta. Proverite da li je džem skuvan tako što ćete na čistu tacnu sipati malo džema i ostaviti nekoliko minuta da se ohladi. Ako se džem na tacni stegao džem je gotov.

Kuvan džem sipajte u čistu i sterilisanu teglu. Dobro zatvorite i sačekajte da se ohladi pre otvaranja.

Agroinfo.rs/milinkuvar.com

DŽEM OD PEČENOG BELOG I KARAMELIZOVANOG CRNOG LUKA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kako hobi postane stil života, ali i da li od jagoda može da se živi najbolje odgovara porodica Ivković iz Beograda koji su poznati kao Vikend farmeri.

Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Detoksikacija je vrlo bitan proces koji treba sprovesti s vremena na vreme. Recept koji predstavljamo je odličan u ove svrhe, ali budite pažljivi i pripremljeni napitak koristite samo dva puta godišnje!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета