DŽEM OD PEČENOG BELOG I KARAMELIZOVANOG CRNOG LUKA
Foto: Pixabay free
Kombinacija aroma belog i crvenog luka je neodoljiva, nije jaka ni teška već naprotiv vrlo ukusna aroma koja će vas iznenaditi i oduševiti.
Potrebni sastojci za teglu od 500 ml:
- 5 glavica belog luka
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 3 velika crvena luka
- 60 g putera
- 100 ml limunovog soka
- 100 ml jabukovog sirćeta
- 50 ml balzamiko sirćeta
- 2 štapa cimeta
- 1 kašičica mešavine začina za medenjake ili neke druge cimetaste mešavine po želji
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 3 šolje za čaj šećera (meru možete i da smanjite)
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni a belom luku isecite vrhove i premažite isečeni deo maslinovim uljem. Uvijte svaku glavicu posebno u komad aluminijumske folije i stavite na tepsiju pa u rernu da se peče 40 minuta. U međuvremenu u dubljem tiganju rastopite puter na srednjoj temperaturi. Luk očistite i isecite na tanke kolutiće. U zagrejan puter ubacite isečen luk i dinstajte 20-25 minuta uz povremeno mešanje, dok se ne karamelizuje. Kada je beli luk gotov, izvaditi ga iz rerne i skloniti foliju a beli luk bukvalno istisnuti u karamelizovani crveni luk koji je još uvek na vatri.
Vreme dinstanja crvenog luka prilagodite tako da bude gotovo kada je gotov i beli luk. Kada ste izgnječili beli luk dobro promešajte. Ulijte limunov sok, jabukovo sirće, balzamiko sirće, dodajte začine, štap cimeta i šećer. Dobro promešajte i nastavite sa kuvanjem povremeno mešajući sve dok se džem ne skuva. Otprilike oko 20 minuta. Proverite da li je džem skuvan tako što ćete na čistu tacnu sipati malo džema i ostaviti nekoliko minuta da se ohladi. Ako se džem na tacni stegao džem je gotov.
Kuvan džem sipajte u čistu i sterilisanu teglu. Dobro zatvorite i sačekajte da se ohladi pre otvaranja.
Agroinfo.rs/milinkuvar.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Kako hobi postane stil života, ali i da li od jagoda može da se živi najbolje odgovara porodica Ivković iz Beograda koji su poznati kao Vikend farmeri.
Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.
Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.
U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.
Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.
Detoksikacija je vrlo bitan proces koji treba sprovesti s vremena na vreme. Recept koji predstavljamo je odličan u ove svrhe, ali budite pažljivi i pripremljeni napitak koristite samo dva puta godišnje!
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета