Ukrasni grašak kao dekorativna biljka za vaš dom

Foto:agroinfo.rs

Foto:agroinfo.rs

Niskih je zahteva prema zemljištu, samo je potrebno da joj obezbedite peskovitu, dobro dreniranu zemlju.

Dekorativna vrsta i tokom cele godine izgleda fantastično zahvaljujući listovima koji su okrugli i zeleni, oblika i veličine graška. Zbog  toga je ponegde i zovu ukrasni grašak. Senecio rowleyanus biljka nosi ime svog pronalazača G.D. Rowleya. Trajna je zeljasta sukulenta iz porodice glavočika (Asteraceae). Od prirode raste u Jugozapadnoj Africi između kamenja i drugih biljnih vrsta i može da naraste od 60-90 cm u dužinu. Ima plitak i mali korenov sistem. 

Može se sejati od zime do proleća na dubinu od 1 cm sa razmakom od 5 cm.  Leti traži temperature oko 25°C, a zimi oko 15°C i oskudno zalivanje. U toku letnjih meseci potrebno je zalivati jednom nedeljno, a izmedju dva zalivanja supstrat treba biti suv. Prilikom zalivanja Senecio rowleyanus ne kvasiti listove.  Listove treba, s vremena na vreme, očetkati finijom četkom od prašine. Prihranu joj možete dati na proleće i možda još jednom u toku leta, ne treba preterivati jer joj u suprotnom strada koren.

Mnoštvo štetočina i bolesti može uništiti usev ukrasnog graška, ukoliko se ne preduzmu određene mere za zaštitu biljaka. Ovo su neke od bolesti i štetočina:

Polen buba jede polen i izobličava cveće
Vaši - vrlo česte biljne štetočine, kod ukrasnog graška mogu izazvati slabljenje rasta biljke
Plesan - beli praškasti premaz koji pokriva lišće i usporavanje njegov rast
Mozaik virus - prenosi je lisna vaš, izaziva žutoću listova, izvrće nove izdanke i sprečava cvetanje
Slepilo - fiziološki problem koji može zaustaviti rast biljke. Zaražene biljke koje prethodno izgledaju zdravo počinju da se skupljaju i izdanci prestaju da rastu.

Razmnožava se na proleće mladim reznicama dugim oko 10cm  ili deobom korena. Senecio biljku bi trebalo presaditi nakon perioda od 3. godine kako biste joj omogućili pravilan razvoj. Kada “Perli” pružite kompletne uslove i ljubav ona će vas nagraditi cvetovima koji će joj dati potpuno novi izgled. Inače, za one koji nisu znali, Senecio vodi poreklo od latinske reči senex, što znaci starac, jer biljka u cvetanju podseća na bradu starca.

Agroinfo.rs

Ukrasni grašak kao dekorativna biljka za vaš dom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Izuzetno dekorativna,niska perena odnosno pokrivače tla, biljka zaista malih prohteva. Cvetovi su loptasti i sitni, roze ili bele boje.

Muflon je podvrsta grupe divljih ovaca (lat. Ovis orientalis). Smatra se da je jedan od dva pretka svih modernih vrsta domaćih ovaca.

Nezahtevna biljka kojoj ne smeta suv vazduh od zagrevanja i jako sunce na prozoru. U svojoj domovini raste na granitnim stenama visine do 60 cm. Pored jakih bodlji, koje podsećaju na kaktus, ima i ovalno zeleno lišće. Tokom zime pojavljuju se beli, žuti ili ružičasto-crveni sitni cvetovi.

Kada je vreme cvetanja, od maja do oktobra, ovo cveće krasi mnoge balkone, najčešće dolaze u beloj, ružičastoj, crvenoj i ljubičastoj boji..

Predstavlja pravu egzotičnu biljku koja raste u tropskim prašumama Centralne i Južne Amerike. Dok se u ostalim krajevima gaji isključivo u zatvorenim prostorijama, tj. kao saksijsko cveće za vaš dom.

Potiče iz Severne Afrike i umerenih područja Azije. Biljka žutika se u narodnoj medicini najčešće koristi za lečenje jetre i žučne kese.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета