Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Muflon je podvrsta grupe divljih ovaca (lat. Ovis orientalis). Smatra se da je jedan od dva pretka svih modernih vrsta domaćih ovaca.

Lovna sezona
Na teritoriji Republike Srbije, lovna sezona na muflona traje u periodu od 01.01. do 31.12., a na muflonku i muflonsko jagnje od 01.10. do 31.01.

Muflon punu gazdinsku starost dostiže u navršenoj osmoj godini života, a osnovi cilj gazdovanja ovom vrstom predstavlja postizanje što veće vrednosti trofeja, dok su ostali proizvodi sporedni. Važno je napomenuti, da je brojnost muflonske divljači u Srbiji ispod kapaciteta staništa i da je ova vrsta divljači veoma pogodna za gajenje sa jelenom lopatarom.

Izgled i razmnožavanje

Muflon dostiže visinu od 70 do 90 centimetara, dok je ženka (ovca) nešto niža i dostiže visinu od 65 do 75 cm. Dužina tela muflona iznosi od 110 do 130 cm, a dužina repa iznosi 10 cm. Težina muflona se kreće od 18 do 40, pa čak i do 50 kilograma. Boja dlake u letnjem periodu je svetlo crvenkasta, dok zimi dobija tamnije tonove. Kod muflona starosti oko sedam godina, oko očiju se pojavljuje rub belo obojene dlake, isto kao i oko njuške, brade i visoko prema čelu. Muflon ima oštar sluh, osetljiv njuh i odličan vid.

Period parenja muflonske divljači traje od oktobra do novembra meseca. Parenje može početi i ranije, što u velikoj meri zavisi od klimatske slike. Gravidnost ženke traje pet meseci, nakon čega oplodi jedno mladunče, a u dosta retkim slučajevima i dva. Važno je napomenuti, da je muflonska divljač relativno otporna na razne bolesti, što je od velikog značaja, kada je u pitanju uzgoj u ograđenim lovištima.

Pored raznih vrsta trava, u znatnoj meri konzumira i kabaste suve materije, zatim grančice jasena, žir, divlji kesten, bukvicu. Livadske površine predstavljaju najbolja mesta za ispašu ove vrste divljači. Mufloni odgrizuju izbojke i oštećuju koru šumskog drveća, ali nikad ne oštete koru u tolikoj meri da dođe do sušenja biljke. Ovoj vrsti divljači neophodno je obezbediti dovoljne količine soli, koja sadrži značajne elemente za metabolizam,a to su natrijum i hlor.

Agroinfo.rs

MUFLON divlji predak domaće ovce

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Niskih je zahteva prema zemljištu, samo je potrebno da joj obezbedite peskovitu, dobro dreniranu zemlju.

Nezahtevna biljka kojoj ne smeta suv vazduh od zagrevanja i jako sunce na prozoru. U svojoj domovini raste na granitnim stenama visine do 60 cm. Pored jakih bodlji, koje podsećaju na kaktus, ima i ovalno zeleno lišće. Tokom zime pojavljuju se beli, žuti ili ružičasto-crveni sitni cvetovi.

Kada je vreme cvetanja, od maja do oktobra, ovo cveće krasi mnoge balkone, najčešće dolaze u beloj, ružičastoj, crvenoj i ljubičastoj boji..

Predstavlja pravu egzotičnu biljku koja raste u tropskim prašumama Centralne i Južne Amerike. Dok se u ostalim krajevima gaji isključivo u zatvorenim prostorijama, tj. kao saksijsko cveće za vaš dom.

Potiče iz Severne Afrike i umerenih područja Azije. Biljka žutika se u narodnoj medicini najčešće koristi za lečenje jetre i žučne kese.

Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći, potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета