Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Domaće životinje, naročito preživari, imaju veliku sposobnost za proizvodnju amonijaka u telesnim tkivima u svrhu neutralisanja svakog običnog viška kiseline

Kako bi se održalo dobro zdravlje kod gajenih životinja mora se održavati pravilan bilans između alkalnih ili bazičnih jedinjenja i kiselih jedinjenja u krvi i drugim telesnim tečnostima.

Minerali, kao fosfor, hlor i sumpor, su po reakciji kiseli, dok su drugi, kao kalcijum natrijum kalijum i magnezijum, alkalni. Odnos bazičnih i kiselih delova u krvi često mnogo varira. Zbog toga je sreća što je organizam vrlo sposoban da održava neutralnost krvi uprkos znatnim razlikama kod uzimanja alkalija i kiselina u hrani. Organske kiseline, kao što su mlečna i sirćetna, u silaži nemaju tendenciju da stvaraju kiselu reakciju u telu. Ako se one potpuno oksidišu one daju samo ugljendioksid i vodu.

izvesne količine kiseline koja se može nalaziti u običnom obroku, nije štetna ako obrok obezbeđuje dovoljne količine kalcijuma i drugih bitnih minerala. Samo onda kada se silaža konzerviše s fosfornom kiselinom ili drugim mineralnim materijama, obično je potrebno da se posveti pažnja kiselo-bazičnom bilansu obroka. Kod davanja takve silaže treba davati krečnjak ili smešu mlevenog krečnjaka i natrijum bikarbonata.

Dovoljno je dokazano da trajno davanje odličnih količina kukuruzne silaže kravama muzarama, u toku više godina, nema nikakvog štetnog efekta, mada silaža ima znatnu količinu organske kiseline.

Izvor:agroinfonet.com

Balans hraniva za životinje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ljudi teško podnose toplotni udar i ovih dana spas od sunca traže u hladovini i pod klima uređajima.

Koliko je zagađenje prisutno na svim nivoima, kao i problem razlaganja plastičnog otpada, govori poražavajuća činjenica da je mikroplastika sada otkrivena i u krvi domaćih životinja.

Ishrana bogata organskim kiselinama daje bolje rezultate u tovu životinja.

Na kvalitet proteina u ishrani životinja utiču količina i međusobni odnos aminokiselina u hranivima, kao i obim resorpcije i metabolizma u ćelijama.

Jedan od načina unapređenja proizvodnje i kvaliteta silaže je pravi izbor hibrida za silažu i adekvatna primena agrotehničkih mera koje će omogućiti da ta proizvodnja bude ekonomična i profitabilna.

Brižljivim uzgajanjem čovek je dobio veliki broj raznolikih odlika, rasa ili pasmina. Grana poljoprivrede koja se bavi uzgajanjem domaćih životinja zove se stočarstvo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета