Za pripremu visoko kvalitetne silaže

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Jedan od načina unapređenja proizvodnje i kvaliteta silaže je pravi izbor hibrida za silažu i adekvatna primena agrotehničkih mera koje će omogućiti da ta proizvodnja bude ekonomična i profitabilna.

Priprema i rukovanje silažom su samo deo programa za spremanje kvalitetne stočne hrane. Program počinje odabirom parcele, pravilnim i balansiranim đubrenjem, kvalitetnom pripremom zemljišta i izborom pravog hibrida za pripremu silaže.

FAKTORI KOJI UTIČU NA EFIKASNOST SILIRANJA I KVALITET SILAŽE:


1. Vrsta useva

2. Zrelost useva pri košenju -  Kukuruz se silira u fazi voštane zrelosti zrna. Najbolje vreme za siliranje je kada se mlečna linija na zrnu kukuruza nalazi na 1/3 do 1/2 od vrha zrna. Tada cela biljka ima ukupno između 30-40 % suve materije. Nakon kasne voštane zrelosti menja se i opada kvalitet nakupljene suve materije.

3. Vremenske prilike - Udeo sečenih delova je veoma važan za kvalitet, dobro sabijanje i pakovanje silaže. Procenat nagnječenih zrna pri adekatnoj proceduri veći je od 95%. Cela zrna životinje ne mogu iskoristiti. 

4. Vrsta silo objekta - Sabijanje silaže je od velike važnosti za brzo oduzimanje kiseonika iz silažne mase i započinjanje anaerobne faze.Istiskivanjem kiseonika iz silažne mase sprečava se rast aerobnih mikroorganizama, kao što su kvasci, plesni, buđ  koje loše utiču na kvalitet silaže i proizvodnju kao i zdravlje životinja.

5. Brzina punjenja - Bakterijski inokulanati koriste se za pojačanje korisne fermentacije i bolje čuvanje silaže u nepovoljnim uslovima.

6. Visina košenja i dužina sečke - Optimalna visina košenja kukuruza je na 40cm. Nakon određivanja momenta skidanja i visine sečenja treba odrediti i dužinu sečenja biljke.

7. Jačina sabijanja mase -  Procenat nagnječenih zrna pri adekatnoj proceduri veći je od 95%. Cela zrna životinje ne mogu iskoristiti. Oštri noževi su preduslov dobrog sečenja silaže. 

8. Način zatvaranja / izuzimanja - Najveći izum je plastična folija kojom se silažazatvara. Gubici suve materije u silaži koja nije pokrivena u odnosu na zatvaranje plastičnom folijom su zapanjujući. U prvih 90 cm na površini silosa koji nije zatvoren blizu 75% suve materije je izgubljeno u poređenju sa zatvorenom silažom gde su gubici oko 15%.  Pri otvaranju silosa silaža se izlaže uticaju vazduha.Da bi se smanjilo kvarenje silaže front izuzimanja silaže na trenču treba da je ravan i gladak od dna do vrha, površinu izloženu vazduhu treba minimizirati. Dnevno treba izuzimati sa cele površine minimalno 15 do 30 cm, a leti 40 cm i više. 

9. Dodaci / inokulanti -Bakterijski inokulanati koriste se za pojačanje korisne fermentacije i bolje čuvanje silaže u nepovoljnim uslovima.. Značajno smanjuju gubitak suve materije i povećavaju hranljivu vrednost silaže.

10. Dobro obučeni radnici  

11. Vremenska usklađenost svih faza siliranja (transport, pakovanje i ostalo) 

12. Zatvaranje silosa 

Jednostavno rečeno količina i kvalitet mesa i mleka zavise od količine i kvaliteta silaže kojom hranite stoku.

Izvor:ashibridi.com

Za pripremu visoko kvalitetne silaže

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета