OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE: Nova uredba o subvencionisanju električnih vozila

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vlada Republike Srbije je u cilju podsticanja ekološki prihvatljivog vida transporta usvojila novu uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon. U nastaavku teksta se informišite o iznosima subvencija.

Oni, koji žele da pribave novi električni moped ili laki tricikl, moći će da podnesu zahtev za 250 evra državne pomoći, dok subvencije za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle iznose 500 evra, navodi se u uredbi.

Za kupovinu novih putničkih i teretnih vozila na isključivo električni pogon država je opredelila subvencije u iznosu od 5.000 evra, dok su za kupovinu hibridnih vozila subvencije nešto manje.

Za plug-in hibride, one koji poseduju spoljni priključak za struju i čija emisija ugljen-dioksida ne prelazi 50 g/km, država dodeljuje subvencije u iznosu od 3.500 evra, dok za obične hibride, koji ne poseduju priključak za struju i kod kojih je emisija ugljen-dioksida manja od 140 g/km, subvencije iznose 2.500 evra.

Pravo na države podsticaje imaju preduzetnici, fizička i pravna lica, a zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila u skladu sa novom uredbom podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Sva sredstva biće isplaćena u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem dnevnom kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene, stoji u uredbi.

Agroinfo.rs/agrotv.net

OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE: Nova uredba o subvencionisanju električnih vozila

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета