Povrtari Srpske traže pomoć zbog vrućina i štetočina

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Udruženje povrtara Republike Srpske pozvalo je ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Borisa Pašalića i predsjednika Lovačkog saveza Srpske Savu Minića da ih posjete kako bi ih upoznali o problemima koje im prouzrokuju velika vrućina i divlje životinje.

U pismu Udruženja upućenom Pašaliću i Miniću povrtari naglašavaju da će velika vrućina uticati na smanjenje prinosa i kvalitet proizvedenog povrća, ali i na povećanje troškova proizvodnje. 

U pismu se navodi da se, osim toga, povrtari suočavaju sa još jednim velikim problemom posljednjih dana, a to je šteta koju prouzrokuju divlje životinje na povrću.

– Vrane, zečevi, srne i druga divljač koji tražeći vodu načinju plodove povrća u posljednjih 10 dana prave nesagledivu štetu na povrću, lubenici, kupusu, krastavcu, krompiru, dinji, koje usljed toga gubi prvi rod – navodi se u pismu.

Ističe se da je pojedino povrće koje je već pristiglo za prodaju oštećeno i neće moći da bude prodato, a što povrtare gura u dodatne troškove za odstranjivanje prvog roda, ali i onemogućava ih da imaju rano povrće. 

– Pozivamo vas kao nadležnog ministra i predsjednika Lovačkog saveza Srpske da zajedno sa predstavnicima Udruženja povrtara Srpske obiđete povrtare da biste se upoznali o ovim problemima – navodi se u pismu.

Povrtari apeluju na Lovački savez Srpske kako bi se pojačale aktivnosti na odstrelu štetočina koje urušavaju povrtarsku proizvodnju u Republici Srpskoj.

– Predlažemo da tokom posete zajedno obiđemo trapove i skladišta krompira koji je ostao neprodat, a koji okružuju domaćinstva u Lijevču polju, da bismo sagledali mogućnosti za pomoć tim povrtarima – navodi se u pismu povrtara.

Agroinfo.rs

Povrtari Srpske traže pomoć zbog vrućina i štetočina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.

Deficit folne kiseline je obično posledica nedovoljnih količina u ishrani, posebno u trudnoći i kod hroničnih bolesti. Dnevne potrebe kod žena iznose do 400 mikorgrama, dok su u trudnoći su 2-3 puta veće.

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета