Šljiva u topličkom kraju skoro duplo skuplja nego prošle godine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Otkupna cena šljive, sorte čačanska rodna, biće 30 dinara po kilogramu ove godine, što je gotovo duplo više nego lane kada se za kilogram tog voća plaćalo od 15 do 20 dinara, tvrde otkupljivači u prokupačkom kraju.

Prema rečima otkupljivača, visoka je bila i otkupna cena ranih sorti ovog voća – ruske džanarike bila je 14 dinara, a čačanske lepotice 35 dinara za kilogram.

Kada je u pitanju sorta stenli, koja se na prokupačkoj teritoriji nalazi na površini od skoro 2.000 hektara, očekuje se da otkupna cena bude znatno veća u odnosu na prošlu godinu, kada se kretala od 20 do 25 dinara po kilogramu.

– Ovogodišnji rod šljiva u Topličkom kraju znatno je lošiji od prošlogodišnjeg, pa je shodno tome i cena tog voća ove godine na tržištu znatno veća – zaključuju otkupljivači u prokupačkom kraju.

Berba šljiva u ovom kraju počeće za desetak dana.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Šljiva u topličkom kraju skoro duplo skuplja nego prošle godine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Suša nije poštedela ni šljivu – srpsko nacionalno voće. Ipak, više od roda, proizvođače ove godine brine cena.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета