Zimnica koja privlači pogled: Kako napraviti ajvar u dve boje

Foto:ilustracija

Foto:ilustracija

Privlačno i nesvakidašnje posluženje tu nema greške. Setitese de ste Vi zadnji put dobili ajvar u dve boje?

Ajvar u dve boje proslavio se kao specijalitet koje je Tito voleo, ajvar u dve boje – crvenoj i zelenoj. Ovaj recept, koji se i danas prenosi kao deo kulinarske tradicije, pripremao je njegov kuvar Škrba, a kasnije ga je sačuvao i Stambol Geštamov, čuvar srpske gastronomske baštine.

Zašto je Titov ajvar poseban?
Priprema se u dve boje – crvenoj i zelenoj
Ne koristi se šećer, što ga čini autentičnim i prirodnim
Recept je deo istorije i kulture jugoslovenske kuhinje

Sastojci za Titov ajvar
- 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura
- 1 plavi patlidžan
- Ulje
- So
- Esencija

Priprema ajvara u dve boje

Paprike i patlidžan ispecite na plotni (izbegavajte rernu).
Ostavite da se potpare, zatim oljuštite i dobro ocedite.
Sameljite povrće jednom na mašini za mlevenje mesa.
U širokoj šerpi zagrejte ulje, dodajte smesu i neprestano mešajte.
Kada varjača počne da ostavlja trag, dodajte so i esenciju.
Kratko pržite i sipajte vreo ajvar u prethodno zagrejane tegle.
Tegle vratite u rernu na pola sata da se uhvati korica, zatim zatvorite i ostavite da se hlade.

 

Agroinfo.rs/K03S

Zimnica koja privlači pogled: Kako napraviti ajvar u dve boje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета