Zimnica koja privlači pogled: Kako napraviti ajvar u dve boje

Foto:ilustracija
Privlačno i nesvakidašnje posluženje tu nema greške. Setitese de ste Vi zadnji put dobili ajvar u dve boje?
Ajvar u dve boje proslavio se kao specijalitet koje je Tito voleo, ajvar u dve boje – crvenoj i zelenoj. Ovaj recept, koji se i danas prenosi kao deo kulinarske tradicije, pripremao je njegov kuvar Škrba, a kasnije ga je sačuvao i Stambol Geštamov, čuvar srpske gastronomske baštine.
Zašto je Titov ajvar poseban?
Priprema se u dve boje – crvenoj i zelenoj
Ne koristi se šećer, što ga čini autentičnim i prirodnim
Recept je deo istorije i kulture jugoslovenske kuhinje
Sastojci za Titov ajvar
- 25 komada crvenih ili zelenih paprika babura
- 1 plavi patlidžan
- Ulje
- So
- Esencija
Priprema ajvara u dve boje
Paprike i patlidžan ispecite na plotni (izbegavajte rernu).
Ostavite da se potpare, zatim oljuštite i dobro ocedite.
Sameljite povrće jednom na mašini za mlevenje mesa.
U širokoj šerpi zagrejte ulje, dodajte smesu i neprestano mešajte.
Kada varjača počne da ostavlja trag, dodajte so i esenciju.
Kratko pržite i sipajte vreo ajvar u prethodno zagrejane tegle.
Tegle vratite u rernu na pola sata da se uhvati korica, zatim zatvorite i ostavite da se hlade.
Agroinfo.rs/K03S
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета