SORTA GROŽĐA BAGRINA: Stara sorta prisutna samo u Negotinskoj Krajini

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Bagrina (Bagrina crvena, Bagrina rošie, Bagrina krajinska i dr.) je stara balkanska sorta vinove loze poreklom iz Rumunije koja je kod nas očuvana samo u Negotinskoj Krajini. Predstavlja gotovo izgubljeni dragulj srpskog vinarstva.

Ova retka sorta se odlikuje crvenkastom obojenošću i prijatnom aromatikom, a glavni problem zbog kog nije više raširena na našem području leži u defektu koji se tiče oplodnje. Degenerisani, deformisani cvet dovodi do toga da ovo nije samooplodna biljka pa se ne može rečunati na redovan prinos.

Bagrina je, takođe, sklona i da prerodi, što nije pogodno karakteristika ukoliko se želi postići proizvodnja vrhunskog vina.

Vino koje se dobija od ove sorte grožđa danas je žute boje sa blagom zelenkastom nijansom na obodu. Preovladavaju cvetne, voćne i herbalne arome. Primarne su arome belog cveća, naročito zove, borove smole i meda, a od voćnih preovladavaju note vinogradarske breskve, kajsije i ugrejane jabuke. Vino je na nepcu kremasto i mineralno, a voćni ukus ima dugu završnicu.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Laza Avramov u svojoj tipologiji jugoslovenskih sorti 1974. godine navodi bagrinu kao „jedino belo grožđe koje se može koristiti u proizvodnji vrhunskog belog vina“.

Bagrina crvena je sorta kojoj odgovaraju rastresita, umereno plodna, krečna, propusna, peskovita i toplija zemljišta. Osetljiva je na plamenjaču, a srednje otporna prema pepelnici. Osetljiva je na niske zimske temperature. Prinos grožđa varira i iznosi 3.000 – 18.000 kg/ha.

Ova sorta danas ima lokalni značaj. U drugim vinogorjima užeg područja Srbije nalazi se samo sporadično i to u mešavini sa drugim sortama.

Agroinfo.rs

SORTA GROŽĐA BAGRINA: Stara sorta prisutna samo u Negotinskoj Krajini

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Ministarstvo poljoprivrede sa Upravom agrarna plaćanja raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2022. godini. Za ove namene je opredeljeno 41 milion dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета