ДАЊУ РАДЕ, НОЋУ СТРАЖАРЕ: Панчевачке земљораднике мучи нова елементарна непогода - ЛОПОВЛУК!

АМГ д.о.о., Фото: Небојша Мандић

АМГ д.о.о., Фото: Небојша Мандић

Дању се на засадима у панчевачком атару ради, ноћу стражари, мало је пољочувара, док паори губе битку да сачувају род

”Власници засада морају да знају да је наш посао пре свега обилазак државног земљишта од узурпације и то се чува 24 сата. Наравно да када прођемо, па уочимо да се нешто дешава на приватној земљи реагујемо, како не би дошло до скидања или паљења рода, а и ловци обилазе и чувају шуме. Свеукупно, мало нас је, само двојица пољочувара, а атар је огроман, мада знамо ми која је чија парцела. Због свега, пољопривредници морају и сами да се боље организују”, објашњава Горан Стаменковић, један од двојице пољочувара старчевачке службе.

Пољопривредници пак кажу да лопови раде систематски, више пута обиђу терен, а онда муњевито реагују, па иако многи од њих готово и не напуштају своје парцеле, мора некада и да се људски одспава, али онда озбиљно ризикују да остану без рода. И тако је на све три стране Панчева окруженог насељима и плодним пољима са којих стижу вапаји ратара, повртара, воћара, бостанџија… и све чешће пчелара.

Сезона је поранила, па су у њиве пожурили и лопови. Прво је на удару била боранија, па кукуруз шећерац, добар род кајсија, бресака и бостана, а календар лоповских захвата продужава се ка карфиолу, кељу, паприци, редом до купуса. Ратарски засади, такође су на удару, па је ранијих година бивало ”пожњевено” и неколико ланаца сунцокрета и обран кукуруз, а у заталасаној Делиблатској пешчари пчелари се у сезони не одвајају од својих кошница и камиона са пчелињацима.

Редовно се обавештава полиција, они дођу и сачине записник, као и пољочувари који патролирају дању, али се озбиљне крађе, додају оштећени углас, тада и не дешавају. Констатује се штета, поднесе кривична пријава, но никада нико није ухваћен. Није непознато да лопови иду у групама, ноћу, а на удару су највише поља и оранице ”на изволте” – оне које ударају на пут.

На удару и системи за наводњавање

Посебна мука повртара је кажу и са комплетном апаратуром за наводњавање, па свакога дана морају да је довлаче, монтирају и наново пакују сваке вечери, јер се ”позајмљује” и опрема – распрскивачи, црева, алат и ручне пумпе.

Лоповлук поприма размере елементарне непогоде, којих овде за разлику од других крајева, ове године није било. С друге стране, мишљења су да би више новца добијеног од закупа државног пољопривредног земљишта, требало да се определи за бољу организацију пољочуварске службе и уређење атарских путева.

 

Агроинфо/ Политика / од 08.08.2018.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U poljoprivredi gde se energija akumulira i hranljive materije stvaraju zahvaljujući sunčevoj energiji i iskorišćavanjuprirodnih uslova postoji niz specifičnosti

Волухарица спада у глодаре који најчешће наносе штету у пољопривреди и шумарству.

Одабир метода којим ће се припремати и неговати стајњак је битан због квалитета ђубрива, али и због врсте земљишта које треба ђубрити.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета