NAJSKUPLJA SETVA DO SADA: Troškovi se učetvorostručili, za glavu se hvataju i proizviđači i potrošači

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Poljoprivredne proizvođače u Srbiji u startu čeka teška sezona jer su se pojedini troškovi po pitanju setve učetvorostručili. Osim toga, i krajnji proizvodi će biti iskuplji sa čime će se suočiti svi potrošači.

Ni činjenica da su subvencije po hektaru udvostručene, odnosno da poljoprivrednici sada umesto 4.000, dobijaju 8.000 dinara do 20 hektara površine, kaže, ne donosi veliko olakšanje.

Poljoprivrednicima ne ide na ruku ni sušno proleće, a kada ih je konačno obradovao rast cena njihovih proizvoda, nastupila je zabrana izvoza, piše Glas javnosti.

Dok se jesenas pričalo o rekordnim površinama zajesanim pšenicom u Srbiji, geopolitika menja sliku prolećne setve. Menja i nedeljne izveštaje Produktne berze, pa je prema poslednjem, zabeležena smanjena trgovina i pad cene kukuruza.

Agrarni analitičar Žarko Galetin,ukazuje da će skuplji energenti i rat u Ukrajini promeniti strukturu prolećne setve i da će setva kukuruza, soje i suncokreta ove godine biti najskuplja setva do sada.

- Godinama imamo ustaljenu setvenu strukturu, gde nam kukuruz zauzima negde oko milion hektara, soja i suncokret su oko 240.000 hektara. Poljoprivredni proizvođači obično osluškuju dešavanja na tržištu i tako i reaguju. U ovom trenutku mi imamo apsolutni cenovni rekord na tržištu kukuruza. Očekuje se da će cena suncokreta u kontekstu rusko-ukrajinske krize biti hit i najveća cena, s obzirom da je Ukrajina najveći svetski proizvođač suncokreta, a da Rusija i Ukrajina proiozvode oko 80 odsto suncokretovog ulja - kaže agrarni analitičar za Euronews.

Najveći gubitnici će biti krajnji potrošači, jer će cene hrane poskupiti. To je globalna pojava, ali naši potrošači moraju biti spremni da će se suočiti sa relativno visokim cenama hrane, smatraju analitičari.

Agroinfo.rs

NAJSKUPLJA SETVA DO SADA: Troškovi se učetvorostručili, za glavu se hvataju i proizviđači i potrošači

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета