NAJSKUPLJA SETVA DO SADA: Troškovi se učetvorostručili, za glavu se hvataju i proizviđači i potrošači

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Poljoprivredne proizvođače u Srbiji u startu čeka teška sezona jer su se pojedini troškovi po pitanju setve učetvorostručili. Osim toga, i krajnji proizvodi će biti iskuplji sa čime će se suočiti svi potrošači.

Ni činjenica da su subvencije po hektaru udvostručene, odnosno da poljoprivrednici sada umesto 4.000, dobijaju 8.000 dinara do 20 hektara površine, kaže, ne donosi veliko olakšanje.

Poljoprivrednicima ne ide na ruku ni sušno proleće, a kada ih je konačno obradovao rast cena njihovih proizvoda, nastupila je zabrana izvoza, piše Glas javnosti.

Dok se jesenas pričalo o rekordnim površinama zajesanim pšenicom u Srbiji, geopolitika menja sliku prolećne setve. Menja i nedeljne izveštaje Produktne berze, pa je prema poslednjem, zabeležena smanjena trgovina i pad cene kukuruza.

Agrarni analitičar Žarko Galetin,ukazuje da će skuplji energenti i rat u Ukrajini promeniti strukturu prolećne setve i da će setva kukuruza, soje i suncokreta ove godine biti najskuplja setva do sada.

- Godinama imamo ustaljenu setvenu strukturu, gde nam kukuruz zauzima negde oko milion hektara, soja i suncokret su oko 240.000 hektara. Poljoprivredni proizvođači obično osluškuju dešavanja na tržištu i tako i reaguju. U ovom trenutku mi imamo apsolutni cenovni rekord na tržištu kukuruza. Očekuje se da će cena suncokreta u kontekstu rusko-ukrajinske krize biti hit i najveća cena, s obzirom da je Ukrajina najveći svetski proizvođač suncokreta, a da Rusija i Ukrajina proiozvode oko 80 odsto suncokretovog ulja - kaže agrarni analitičar za Euronews.

Najveći gubitnici će biti krajnji potrošači, jer će cene hrane poskupiti. To je globalna pojava, ali naši potrošači moraju biti spremni da će se suočiti sa relativno visokim cenama hrane, smatraju analitičari.

Agroinfo.rs

NAJSKUPLJA SETVA DO SADA: Troškovi se učetvorostručili, za glavu se hvataju i proizviđači i potrošači

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Poljoprivrednici su bankama u junu 2022. dugovali 82,4 milijarde dinara na ime pozajmica, što je za 5,8 odsto više nego istog meseca prethodne godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета