Budina ruka - neobično ime za neobično voće.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Poznat po imenima prstasti citrus, Budina ruka, Budina šaka i Budini prsti zbog oblika ploda nalik na skupljenu šaku sa prstima okrenutim nadole je popularno, mirisno voće slično limunu. Iako pripada porodici citrusa, od njih se razlikuje po izgledu ploda i lista

Marokansko seosko domaćinstvo Tera Citrus (Terra Citrus) pokušava da osvoji evropsko tržište ovim egzotičnim voćem.

Raste kao žbun ili manje drvo sa nepravilnim granama prekrivenim trnjem.

Listovi prstenastog citrusa su veliki, ovalni, blago naborani, svetlozelene boje i porastu do nekoliko santimetara. Rasečen list ima blagu aromu citrusa.

Prsti ploda mogu da se odvoje uzdužno, iseku, oljušte, a zatim izvadi srž koja se koristi za salate, ili se posipa preko kuvanih jela i ribljih specijaliteta. Koristi se i za proizvodnju aromatičnih ulja.

Plod: Plod prstastog citrusa sazreva u jesen. Nalikuje na ruku sa puno prstiju, kora je žute boje i puna eteričnih ulja, dobrog okus pa se može osušiti ili kandirati, unutrašnjost je bijele boje i slatkastog okusa; ispod debele kore nalazi se mala količina soka ili ga uopće nema; intenzivan miris limuna, stoga se može koristiti kao osveživač prostora.

U budističkoj tradiciji ovaj citrus je simbol dugovečnosti i sreće. Njegovi plodovi se daju i kao verski prinos u budističkim hramovima.

Izvor:lepaisrecna.rs

Budina ruka - neobično ime za neobično voće.

Komentari

  • Od Vesna
  • 2023-05-26 09:50:17

Pitanje. Kupila sam prije 3 godine , 2x budine prste , drvo raste ali osim trnja nemam nikakvih plodova , cvijete , ali plodova nema. Klima je u redu nalaze se na Jadranu . Dali mi možete pomoći ? Pozdrav Vesna

cialis on sale in usa I have had a bad bout with bronchitis and did a lot of coughing and thought maybe I cracked the damaged rib, but she said no

cialis online no prescription bank by assets reported a 26 percent increasein adjusted quarterly profit and said adjusted net income roseto 3

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Nazivaju ga tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, ali nije kiseo poput grejpfruta – slatkastog je ukusa i malo čvršći.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

Na svetu postoji na desetine hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima sveta je deo svakodnevne ishrane.

Potpuno smo navikli da gledamo sveže proizvode u živim i ponekad neobičnim bojama. Lubenica je poznata po tome što nije samo slatka i sočna, već i neverovatno osvežavajuća, možda više od bilo kog drugog voća.

Ove specijalne banane su poreklom je iz Assama, istočnih Himalaja, Indije i jugoistočne Azije, ali se može naći i u drugim regionima poput Australije

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета