LOV NA TARTUFE JE SADA LEGALAN: Uz sertifikat i do 1.000 evra za ove gljive

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Eksploatacija tartufa se kod nas često odvija u sivoj zoni i završava sukobima zbog visoke cene, a sada je konačno moguće dobiti sertifikat.

U Srbiji je  lov natartufe sada legalan, a sertifikat su dobila 84 komercijalna sakupljača što je dobar početak da se 'zabranjeni biznis' uvede u legalne tokove. Naime, ove skupocene gljive se različito rangiraju u zavisnosti od kvaliteta, pa se tako crni tartufi mogu nabaviti za oko 150 evra po kilogramu, dok kilogram belih tartufa neretko dostiže cenu od nekoliko hiljada evra. Primera radi, nije neobična situacija da je pre dve godine oko 850 grama belih tartufa plaćeno 75.000 evra, na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u italijanskom Pijemontu.

S obzirom na to da je ovaj proces legalizovan, u Srbiji je sve veći broj građana koji se odlučuju da se posvete "lovu na gljive". Ostaje da pratimo koliko će proces dobijanja sertifikata biti lak.

Inače, da bi neko uopšte mogao da ide u 'lov na tartufe', potrebno je da se nabavi ili svinja ili dresiran pas, a prema određenim podacima, za jedno štene koje je obučeno za lov na tartufe potrebno je odvojiti između 500 i 1000 evra, što se u izvesnom smislu takođe uračunava u cenu. Cena zavisi i od veličine i vrste jer postoji crni i beli koji su skuplji, zatim od stepena oštećenosti i oblika. Na cenu utiče i starost ove gljive, te je zreo tartuf veoma vredan, dok mlad ne vredi praktično ništa. Primera radi, ove gljive dostižu višestruko veću cenu u inostranstvu u odnosu na našu zemlju gde cena često varira.

Agroinfo.rs

 

 

LOV NA TARTUFE JE SADA LEGALAN: Uz sertifikat i do 1.000 evra za ove gljive

Komentari

Poštovani interesuje me kako doći do sertifikat za tartufe molila bih za adresu kontakt Pozdrav

This positive chemotactic response is accompanied by a hyperpolarization of the microglia membrane levitra tiempo de duracion 78 Low density 26 25

acheter levitra pour Itraconazole is extensively metabolized in the liver, and caution should be employed in patients with significant liver insufficiency 12

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i kompjuterskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Postoji više od 1.200 sorti lubenica na svetu, međutim nijedna nije toliko tražena a ni skupa kao što je sorta crne lubenice Densuka.

Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета