Tikvasta puhara: Gljiva jestiva dok je mlada i bela

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Postoje izvještaji koji kažu kako konzumacija jestivih gljiva iz roda puhara zaustavlja bolove i imaju brojna druga korisna svojstva na naš organizam. U nastavku govorimo o tikvastoj puhari.

Tikvasta puhara (lat. Lycoperdon perlatum) je jestiva gljiva iz familije Agaricaceae. Smatra se da latinsko ime roda potiče od reči lykos (vuk) i reči perdon (gas) ili reči perdo (uništavam), zbog verovanja da ova gljiva raste iz vučjeg izmeta. Epitet perlatum označava da je široko rasprostranjena.

Narodni naziv, tikvasta puhara, duguje izgledu svog plodonosnog tela, koje podseća na tikvicu. Prvi put je opisana 1796. godine od strane južnoafričkog mikologa Kristijana Hendrika Persuna.

Karakteristike

Plodonosno telo je širine od 2 cm do 6 cm, a visine od 3 cm do 8 cm. Sastoji se iz gornjeg plodnog dela (glave), koji je loptastog oblika i donjeg sterilnog dela, odnosno drške. Glava je okruglasta do blago spljoštena i na njenoj površini su gusto raspoređene kratke, bele bodlje, koje se pri dodiru mrve i lako otpadaju. Na mestima gde bodlja otpadne, često ostaje ožiljak u vidu mrežice. Unutrašnjost glave predstavlja glebu, koja je kod mladih primeraka bela i čvrsta, a potom postaje žuta i sunđerasta, da bi kod zrelih primeraka bila smeđe boje i praškasta (zbog spora). Drška je dimenzija 3-8 x 1,5-3 cm. Kratka je, valjkastog oblika, pri osnovi sužena i glatka, odnosno ne poseduje bodlje.

Stanište

Tikvasta puhara se javlja od ranog proleća do kasne jeseni tokom kišnog perioda na mestima koja duže zadržavaju vlagu – parkovi, livade, šuma i proplanci. Izuzetno česta i rasprostranjena vrsta, češća u nizijskom pojasu. Kako je tivkasta puhara specifičnog oblika, zamena s drugim gljivama je teško moguća, osim sa vrstom Lycoperdon saccatum koja je takođe jestiva i dobrog kvaliteta. U svakom slučaju, budite oprezni.

Jestivost i korisna svojstva

Gljiva je jestiva samo dok je mlada, odnosno dok je na prerezu i plodište (gleba) bele boje. Drška se ne konzumira. Blagog je ukusa i slabe i prijatne arome. Dobar su izvor proteina. Pre pripreme za jelo, potrebno ju je oljuštiti, odnosno ukloniti peridijum. Može se jesti čak i sirova. Uglavnom se koristi pržena ili kao dodatak supi, umesto knedli. Nije pogodna za sušenje i kiseljenje. Neki izveštaji govore da gljive iz roda puhara zaustavljaju bolove,  tj. navodno su dobre za lečenje bolova u želucu, smanjenje znojenja i kašlja, ali i za zaustavljanje krvarenja.

Agroinfo.rs

Tikvasta puhara: Gljiva jestiva dok je mlada i bela

Komentari

cialis on sale in usa Zhao J, Wang L, Cao AL, Jiang MQ, Chen X, Wang Y, Wang YM, Wang H, Zhang XM, Peng W

0001, while two trials reported no significant effects of TCM on stiffness n 147, MD 1 cialis generic best price

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive je vrlo zdrava u hranjiva namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjiru.

Rudnjača je gljiva koja postoji u jestivom i otrovnom obliku. U nastavku teksta saznajte njihove osnovne karakteristike i kako ih možete razlikovati.

Upotreba ove gljive seže daleko u prošlost, kako u ishrani , tako i u lekovite svrhe. Japanci je zovu eliksirom života i koriste je svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima i čaju.

Kada ugledate žutu cupicu lako ćete pomisliti da je reč o koralu. Ova gljiva spada u jestive

Zimska panjevčica je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Ova gljiva se lako može prepoznati.

Predivna žuta boja ove gljive pravi je ukras šuma tokom jeseni, Skupljači gljiva cene gljivu zbog retkosti i neobičnog izgleda, ali gljiva nema hranjivu vrednost.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета