Zimska panjevčica pomaže u prevazilaženju stresa i umora.

Foto:Printscreen

Foto:Printscreen

Zimska panjevčica je jestiva gljiva iz porodice Physalacriaceae. Ova gljiva se lako može prepoznati.

Latinski naziv ove gljive je Flammulina velutipes

Šešir: prečnika je oko 5 cm, crvenkasto smeđe boje, svetlije, žućkaste ivice. Prekriven je sluzavom materijom, koja ponekad izgleda kao magličasta prevlaka.

Listići: u početku su krem boje, zatim potamne i na kraju dobiju smeđe pege.

Drška: vitka, krem-žute boje, vremenom od osnove dobija baršunastu crnu skramu koja se lako briše.

Meso: belo, tanko, miriše tipično na gljive, pomalo oštro.

Otisak spora: spore u masi bele.

Stanište: sa lakoćom se razvija i raste kada je vreme hladnije i zbog toga se najčešće može naći tokom jesenjih i zimskih meseci. Kod nas se obično ova pečurka može sresti u istočnim delovima zemlje. Treba je tražiti na živom ili trulom drveću listopadnih šuma.

Upotrebljivost:
uslovno jestiva, mora se dobro termički obraditi zbog proteina flamutoksina, koji štetno deluje na srčani mišić a razlaže se na 100 stepeni C. Vrlo je ukusna, najbolja je za čorbe. Na Dalekom Istoku se uspešno uzgaja. Veoma je lekovita. Preporučuje se za čišćenje jetre i poboljšanje rada organa digestivnog trakta. Može se koristiti za pite i gulaše, iako je malo sluzava.

Mogućnost zamene:
tokom pozne jeseni ima i drugih sitnih gljiva po panjevima belogorice, ali ni jedna nema crnu baršunastu dršku.

Ako se čuva u frižideru, ona može zadržati svoju svežinu i do 7 dana. Ona je izvor selena, koji je veoma moćan antioksidans. Takođe, ona sadrži i vitamin B1, vitamin B2 i vitamin B3. Pečurke ove vrste su bogate belančevinama, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralima. 

Agroinfo.rs/.zemlja.rs

Zimska panjevčica pomaže u prevazilaženju stresa i umora.

Komentari

generic levitra l tabs You can choose to participate in the main study without taking part in the genetics portion of the study

The fully featured data included transcript and exon level estimates for the exon array data and transcript exon junction, boundary and intron level estimates for the RNAseq data buying cialis online

what happens if a woman takes propecia Functional organization and population dynamics in the mouse primary auditory cortex

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jestive pečurke možete da gajite u svom udobnom domu i to reciklirajući talog od kafe. Dovoljno je samo da pratite naš vodič.

Postoje izvještaji koji kažu kako konzumacija jestivih gljiva iz roda puhara zaustavlja bolove i imaju brojna druga korisna svojstva na naš organizam. U nastavku govorimo o tikvastoj puhari.

Upotreba ove gljive seže daleko u prošlost, kako u ishrani , tako i u lekovite svrhe. Japanci je zovu eliksirom života i koriste je svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima i čaju.

Kada ugledate žutu cupicu lako ćete pomisliti da je reč o koralu. Ova gljiva spada u jestive

Predivna žuta boja ove gljive pravi je ukras šuma tokom jeseni, Skupljači gljiva cene gljivu zbog retkosti i neobičnog izgleda, ali gljiva nema hranjivu vrednost.

Sibirska čaga (Inonotus obliquus) je gljiva koja se sakuplja sa kore živih breza i koja uživa veliko poverenje u ruskoj i poljskoj tradicionalnoj medicini. Čaga je rasprostranjena skoro po celoj teritoriji Rusije, prvenstveno u Sibiru, na Altaju i na Dalekom Istoku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета