Najvažniji trikovi za uspešno gajenje ljubičica

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Odredite najbolje vreme za sadnju prema vremenskim uslovima koji će biti na proleće.

Ljubičice spadaju među najčešće gajene biljke na našim prostorima. Pet najvažnijih pravila koja se tiču njihovog gajenja da bi fino napredovale i stalno izbacivale raskošne cvetove. 

1. Đubrenje

Gotovo svakoj biljci je neophodna prihrana, a ljubičice prosto obožavaju lišće čajeva. Dodajte ih s vremena na vreme u saksije.

 2. Pravi izbor saksije

Prilikom sadnje bilo koje biljke, najčešće biramo veće saksije kako bi korenje imalo mesta da izraste. Ipak, kod ljubičica je to greška - u velikoj saksiji, biljka će se bukvalno udaviti u korenju, i neće se videti ni lišće ni cvet. Radije birajte saksiju u kojoj će ljubičici biti tesno - njoj to najviše odgovara.

3. Pravilno zalivanje

 Ljubičicu ne bi trebalo zalivati odozgo, jer postoji rizik od truljenja. Idealno bi bilo da u zemlju ubacite drenažnu cev i kroz nju zalivate direktno koren.

 4. Puno rupica

 Ljubičice ne vole veliku vlagu, pa bi saksije u kojima ih čuvate trebalo da imaju puno rupica. 

 5. Prava zemlja

 Ljubičice neće napredovati u svakoj zemlji. Zemlju za ljubičice kupite u poljoprivrednim apotekama i pomešajte je sa običnom u odnosu 1:1. takva mešavina zemlje obezbediće idealnu temperaturu i pravi nivo vlažnosti.

Agroinfo.rs/kurir.rs

Najvažniji trikovi za uspešno gajenje ljubičica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Gospodine predsedniče obraca ti se srpski seljak, paor!

Prva stvar koju morate imati na umu je da se radi o vrsti biljke koja ne voli previše promena, ima veoma osetljiv i krh korenov sistem, kao i kod svih biljaka, zbog čega se presađivanje mora obaviti sa velikom pažnjom da bi moglo normalno da prođe.

Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je pre tri godine kupila imovinu PKB korporacije, uložila je oko 60 miliona evra u unapređenje poslovanja, uvela tehnološke inovacije i postala jedna od najmodernijih u sektoru poljoprivrede u regionu, rekao je direktor Dušan Radičević.

Onog momenta kada je iskustvo onih koji redovno rade sa ovim organskim đubrivom dalo svoje rezultate i šabloni su se počeli uočavati. Primećeno je da ima nekih pravila koja ako se ispoštuju mogu omogućiti jako brzu i efikasnu proizvodnju komposta.

Već duže vreme u medijima možemo da vidimo napise koji analiziraju porast cena, pre svega, poljoprivrednog zemljišta na lokacijama širom Srbije. Dva su ključna razloga za ovaj rast cena obradivog zemljišta

Zna se da mineralna đubriva u velikoj meri utiču na povećanje prinosa gajenih biljaka, ali isto tako predstavljaju i značajne troškove u biljnoj proizvodnji, stoga je veoma važno ih racionalno koristiti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета