Lekovitosti otrovne biljke BUNIKE koje treba znati

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Možda do sad i niste bili upoznati sa ovom biljkom i njenim delovanjem, ali mi ćemo vam izneti važne činjenice vezane za ovu biljku.

Bunika je endemska vrsta biljke koja se najčešće sreće na Mediteranu i u oblastima zapadne Azije, a takođe je rasprostranjena i širom Evrope, Azije i Severne Afrike.

Raste kao smrdljivi korov kraj naselja, ruševina, na zapuštenim i neobrađenim mestima

To je čvrsta, oko 1/2 m visoka, jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, teškog, neugodnog mirisa, na vrhu jako razgranata. Nepravilno, perasto, jajoliko lišće veliko je i sedi na stabljici bez peteljke. I prljavožuti cvetovi, u dnu ljubičasti, imaju takođe kratke peteljke i stoje pojedinačno u lisnim pazušcima, a gore u klasu. Plod je žućkastosmeđa, na vrhu nazubljena čahura s poklopcem, puna semenja. Biljka je dlakava, lepljiva gorkog i ljutog okusa. Svi su delovi biljke otrovni.

Sadrži: Alkaloid hiosciamin, nešto skopolamina i atropina, a u sjemenu ima još i 20–30% masnog ulja i oko 30% škroba, glikozidne gorke tvari hyoscipikrina i nešto eteričnog ulja.

Bere se: Cvate u junu i julu, pa se tada sakuplja lišće.

Pripremanje leka, primena i delovanje:

Širi zenice, usporava puls, suši grlo i usta – kao i beladona, od koje se razlikuje po tome što je nešto manje otrovna, manje nadražuje mozak, izaziva čvršći san, ali ne dovodi do ludačkog ponašanja . Primjenjuje se kao lek protiv neuralgija, išijasa, reumatizrna živaca, histerije, hipohondrije i eklampsije, padavice, delirija alkoholičara i kašlja svake vrste.

Glavna lekovita svojstva bunike su sedativno i analgetsko, pa je bunika često korišćena za bol urinarnog trakta, posebno u slučaju kamena u bubregu. Kod Parkinsonove bolesti pomaže protiv drhtanja i krivljenja lica, kočenja mišića, posrtanja u hodu. Služi kao lek protiv grčeva u želudcu, crevima i mokraćnom mehuru. Reguliše i puls. Najbolje je upotrebljavati tinkturu bunike, 10 puta razređenu destiliranom vodom u dozi od po 1-4 g, ili triput dnevno po 6-24 kapi posle jela.

Kuvanjem bunike lišća u ulju dobija se oleum Hyoscyami coctum, a prave se i različiti melemi za masažu i mazanje protiv reume. Bunika čini deo mešavine u cigaretama protiv astme i nekih pilula za čišćenja creva. Kao sedativ daje se zajedno s morfijumom.

Zbog otrovnosti treba pripravke bunike uzimati samo pod kontrolom liječnika, a lijekove od nje smije pripremati samo ljekarnik, i to isključivo na liječnički recept. Znaci trovanja bunikom slični su kao kod trovanja velebiljem. Čovek se oseća kao da lebdi i da nogama ne dodiruje zemlju, hvata ga san i on pada u komu, jer nastaje paraliza centralnog nervnog sistema, osobito centra za disanje.

Važne napomene
- Deca i trudnice nikako ne smeju doći u dodir sa bunikom!
- Ukoliko berete buniku, obavezno koristite zaštitne rukavice zato što se otrov bunike može apsorbovati kroz kožu i nakon branja dobro operite ruke sapunom i mlakom vodom.
- Nivo toksičnosti bunike zavisi od toga u kom prirodnom staništu raste.
- Bunika može da ispušta veoma jak miris, pa i sam udisaj tog mirisa može dovesti do stanja euforije i haluciniranja.
- Prvi simptom trovanja bunikom jeste gubljenje pamćenja, a simptomi mogu biti i ubrzan puls, suva usta, konstantan osećaj žeđi, dehidratacija čitavog organizma, povraćanje, teško disanje, magljenje vida, raširene zenice.

Agroinfo.rs

Lekovitosti otrovne biljke BUNIKE koje treba znati

Komentari

Am I at risk for ovarian cancer and if not, is it necessary to remove my ovaries can viagra help with retrograde ejaculation Parker R, Armstrong MJ, Corbett C, Day EJ, Neuberger JM

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Ukoliko ste u potrazi za sobnom biljkom koja ne zahteva preveliku brigu onda je ovo prava biljka za vas.

Ovaj cvetić je jedan od vesnika proleća. Javlja se u zelenoj, beloj, ružičastoj i ljubičastoj nijansi. Kukurek nam govori, samo gledaj, ne dodiruj, jer je veoma otrovna biljka.

Svestrana primena ricinusovog ulja u farmaceutskim proizvodima, kozmetici, biodizel, boje, sapun, a nedavno i u prehrambenoj industriji doveli su do toga da se danas sprovodi mnoga istraživanja ricinusovog ulja.

Koristi se i upotrebljava za lečenje povišenog krvnog pritiska, klimakteričnih tegoba, živaca, pojedinih vrsta epilepsija, čišćenja krvi, zakrečenja krvnih sudova srca a svoju primenu našla je i u podsticanju rada pankreasa, zaustavljanju krvarenja.

Kopitnjak ( Asarum europaeum ) spada u otrovne biljke ali i lekovite to su ti čudni zakoni prirode.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета