Budite ZDRAVI K'O DREN zahvaljujući biljci čija je lekovitost od davnina poznata

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Pored dekorativnog izgleda i lekovitih plodova, ova biljka ima i veoma kvalitetno drvo. Prema legendi, naši preci su imali tri „magična" drveta: Hrast , Tisu i Dren za koji se veruje da donosi porodici zdravlje i dugovečnost.

Dren uspeva svuda, osim u Australiji, a najviše ga ima u srednjoj, centralnoj i jugoistočnoj Evropi i jugozapadnom delu Azije,  na našem podneblju, raste kao samonikla vrsta. Dren ima mnoštvo narodnih naziva - bela svibovina, drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, drinika, drin, drinovina, drnjulić, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi dren, crveni drenak. Plod drena narod naziva: drenka, drenjina, drenjula.

Čvrstina drena dolazi od gustine drveta, pa je jedno od retkih koje ne pluta na vodi. Sitni crveni plodovi dozrevaju od polovine jula do oktobra, zavisi od nadmorske visine na kojoj raste i drugih uslova, kiše, temperature, osunčanosti. Zreo je kada postane već sasvim mek i tamnocrven i tada ima prijatan i mesnat ukus, dok je zeleni plod veoma kiseo. Međutim, u nekim krajevima zelene drenjine se konzerviraju poput maslinki.

Koristi se za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti, za zaceljivanje rana. Drenjine obiluju mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magnezijum, natrijum i gvožđe. Upravo zato, sok od drenjina je idealan prirodni lek za oporavak organizma koji je dehidriran i slab. Ima više vitamina C od pomorandže, u rangu je limuna, a kojim čudom, ali dokazano je, da preradom uošte ne gubi lekovita svojstva.

Njegova redovna upotreba pokazala se odlična kod malokrvnosti i kod detoksikacije celog organizma a kod nekih kožnih oboljenja Dren je spasonosna biljka. Semenke drena mogu da se upotrebe kao zamena za kafu.

Nedavno su njegova terapeutska svojstva dobro dokumentovana, a utvrđena su visoka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva sa blagotvornim dejstvom na kardiovaskularni, endokrini, gastrointestinalni i imuni sistem.

Recept za čaj: U 2 dcl vode prokuvati 10 grama osušene Drenove kore. Ostaviti da odstoji 20 minuta, procediti i piti ovaj čaj tri puta dnevno, posle jela.

Agroinfo.rs

Budite ZDRAVI K'O DREN zahvaljujući biljci čija je lekovitost od davnina poznata

Komentari

  • Od pelka
  • 2024-06-16 16:00:05

postovanje,gde mogu nabaviti caj od drena,hvala

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U našem narodu duboko je ukorenjeno poštovanje prema biljkama, smatrajući ih nosiocima moći i tradicije iz prošlih vremena.

Žir je izuzetno lekovit i sjajno utiče na poboljšanje funkcije rada štitne žlezde, te jača krvnu sliku.

U ishrani čoveka koristi se sve što peršun daje, list, plod, stabljika i koren. Uglavnom poznata kao  “obična začinska biljka” dok se ne upoznate sa svim njegovim blagodetima jedna od njih je peršunov uticaj na mršavljenje. 

Redovno konzumiranje drenjina poboljšava rad jetre i bubrega. Drenjine su bogate vitaminom C i smatra se da ga imaju više nego pomorandže.

Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета