SOK OD DRENJINA: Napitak od svežih plodova i bez kuvanja, jer samo tako zadržava prednosti koje pruža vitamin C

Foto: freepik.com

Foto: freepik.com

Redovno konzumiranje drenjina poboljšava rad jetre i bubrega. Drenjine su bogate vitaminom C i smatra se da ga imaju više nego pomorandže.

Drenjine rastu na drvetu drena (Cornus mas) koje je listopadno i uglavnom samoniklo. Ono spada u manja drva i cveta od februara do aprila. Ima prelepe karakteristične žute cvetove koji kasnije prerastaju u zanimljive crvene plodove. Pored soka, od drena se pravi džem, a u nekim krajevima i rakija i liker. Kažu da su sve sve ove  poslastice lekovite.

Recept za kuvani  sok od drenjina
        1 kg drena
        2 l vode
        2 kg šećera (može i manje)
Dren operite i skuvajte u vodi dok ne omekša. Videćete da  će voda da poprimi lepu crvenu boju, a plodovi  će da poblede kao da su isprani. 20 minuta kuvanja je dovoljno.

Iscedite skuvane drenjine, ali sačuvajte vodu u kojoj su kuvane jer u njoj ima dosta hranjivih materija.

Ispasirajte dren, da bi se odvojio od koštica. Stavite ispasirane plodove u gazu i procedite ih. Tako dobijenu tečnost dodajte vodi u kojoj su se kuvali plodovi. Dodajte šećer i kuvajte još 20-ak minuta. 

Ostaje vam samo da ga sipate u flaše. Staklene flaše stavite u rernu da se sterilišu ili ih operite u mašini za sudove na većoj temperaturi. Zapamtite da u vrele flaše možete sipati samo vrelu tečnost. Čak i mlaka tečnost je velika promena temperature i izazvaće pucanje stakla.

Da biste na najbolji način iskoristili sve zdravstvene prednosti ovog voća, najbolje je napraviti sok od drenjina koji se ne kuva. Na taj način ćete prvenstveno sačuvati sve vitamine i minerale koji nisu otporni na toplotu.

Recept za nekuvani sok od drena
Potrebno vam je:

1 kg sasvim zrelih drenjina
1/5 l vode
sok od limuna
Zreli dren ima mekan plod pa ga nije neophodno kuvati da bi omekšao. Idelano bi bilio staviti ga u blender, ali problem predstavljaju koštice. Zato je najbolje ispasirati ih i sitisnuti kroz gazu. U dobijenu tečnost dodati vodu i sok od svežeg limuna. Ovaj sok je kiseo i nije dugotrajan kao sirup. 

Izvor:minutzamene.com

SOK OD DRENJINA: Napitak od svežih plodova i bez kuvanja, jer samo tako zadržava prednosti koje pruža vitamin C

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U našem narodu duboko je ukorenjeno poštovanje prema biljkama, smatrajući ih nosiocima moći i tradicije iz prošlih vremena.

Pored dekorativnog izgleda i lekovitih plodova, ova biljka ima i veoma kvalitetno drvo. Prema legendi, naši preci su imali tri „magična" drveta: Hrast , Tisu i Dren za koji se veruje da donosi porodici zdravlje i dugovečnost.

U ishrani čoveka koristi se sve što peršun daje, list, plod, stabljika i koren. Uglavnom poznata kao  “obična začinska biljka” dok se ne upoznate sa svim njegovim blagodetima jedna od njih je peršunov uticaj na mršavljenje. 

Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić.

У нашем народу се каже “Здрав као дрен” зато користите дрен за здравље – Као биљка спонтане флоре дрен представља генетски потенцијал од огромне важности за селекционе циљеве и оплемењивање гајених биљака.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета