MOĆNO KUKURUZNO ULJE: Koliko je zdravo, a ko ne bi trebalo da ga koristi?

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Zdrave namirnice su nam nadohvat ruke i mnoge možemo koristiti za ublažavanje simptoma ili lečenje bolesti. Evo kako ulje kukuruza deluje na naš organizam i zbog čega je dobro.

Kukuruzno ulje bogato je vitaminima grupe PP, B1, A, F, E i mnoštvom elemenata u tragovima. Američka uprava za hranu i lekove ističe da nezasićene masne kiselina iz kukuruznog ulja smanjuju rizik od srčanih bolesti.Kukuruz obiluje tiaminom koji je neophodan za sintezu acetilholina, neurotransmitera bitnog za funkciju pamćenja. Nedostatak ove supstance pospešuje pojavu alchajmerove bolesti i staračke senilnosti.

Preporučuje se da ulje koriste oni koji su na posebnom režimu ishrane, jer doprinosi poboljšanju sistema za varenje. Redovna upotreba ulja sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti, povećava raspoloženje, štiti telo od spoljašnjih negativnih uticaja. 

Ulje od kukuruza je dobro protiv nervnim oboljenja, normalizuje spavanje, ublažava migrene. Njegova upotreba je efikasna u borbi protiv muških i ženskih genitalnih bolesti.

Brojna istraživanja pokazuju da ishrana bogata polinezasićenim masnim kiselinama može značajno da snizi  povišen krvni pritisak kod onih sa blagom hipertenzijom. Takođe, ulje kukuruza se često koristi u kozmetičkoj industriji zbog blagotvornog uticaja na kožu i kosu.

Upotreba ulja u kulinarstvu i poređenje sa drugim uljima

Ako se uklone masne kiseline i fosfolipidi iz sirovog kukuruznog ulja, rafinisano ulje kukuruza odlično je za upotrebu u kulinarstvu. Tokoferoli iz kukuruznog ulja su važni za kvalitet jer pomažu da se uspori kvarenje (sprečavaju da se brzo užegne). Ako poredimo suncokretovo i kukuruzno ulje, po svojstvima se ona praktično ne razlikuju. Međutim, glavna prednost koja izdvaja ulje kukuruznog semena od preostalih biljnih uljia je sadržaj velike količine E vitamina i tokoferola. Ove supstance imaju antioksidantsku osobinu koja sprečava rano starenje tela. Vitamin E pomaže zaštiti ljudskih ćelija od štetnih efekata životne sredine.

Nuspojave

Iako ovaj proizvod ima mnogo korisnih osobina, u nekim slučajevima može biti kontraindikovano. Zabranjeno je koristiti ulje od kukuruza za ljude koji imaju trombozu i povećavaju koagulaciju krvi. Takođe, ne bi trebalo da bude prisutno u ishrani kod osoba sa nedostatkom težine i lošim apetitom jer se najčešće koristi u dijetama. 

U svakom slučaju, ukoliko rešite da ovu namirnicu uvrstite u svoju ishranu, najpre se posavetujte sa lekarom.

Agroinfo.rs

MOĆNO KUKURUZNO ULJE: Koliko je zdravo, a ko ne bi trebalo da ga koristi?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета