Pravo je vreme za zaštitu paprike od vaši, tripsa, kukuruzne sovice

Foto: unsplash

Foto: unsplash

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo sledećih štetočina: lisnih vaši, tripsa, kukuruzne sovice i sovice gama.

Biljne vaši i tripsi su štetočine koje imaju sposobnost da prenose veoma destruktivne biljne viruse koji su neretko ograničajavući faktor uspešne proizvodnje paprike. Vaši su prisutne na naličju listova, a tripsi na svim biljnim delovima ali najviše u cvetovima paprike.

Pregledima useva paprike je uočeno i prisustvo jaja kukuruzne sovice i sovice gama. Larve obe štetočine se hrane lisnom masom, a larve kukuruzne sovice i pupoljcima, cvetovima a kasnije i plodovima.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva paprike na prisustvo štetočina i po potvrdi prisustva primena hemijskih mere zaštite. Sa ciljem suzbijanja lisnih vaši i sprečavanja oštećenja lisne mase od sovice gama i generativnih organa od pamukove sovice, preporučuje se primena insekticida.

Agroinfo.rs

Pravo je vreme za zaštitu paprike od vaši, tripsa, kukuruzne sovice

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tokom velikih vrućina, mnogim veterinarskim ambulantama javljaju se vlasnici čiji su kućni ljubimci dobili toplotni udar.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета