Šta treba da jedete ako vas muči GORUŠICA

Foto: Unsplash.com

Foto: Unsplash.com

Sama pomisao na pečenu papriku, ajvar, kisele krastavčiće...onda ta neizbežna muka posle konzumiranja takve hrane.

Ako niste u prilici da kupujete nemasna mesa kao što su teletina, jagnjetina i junetina, onda barem birajte nemasne delove svinjetine kao što su but i krmenadle, a izbegavajte vrat, rebra i iznutrice uopšte, nažalost i  čvarke. 

Što se tiče ribe dozvoljene su sve vrste morskih riba ( npr. skuša). Trebalo bi ređe konzumirati rečnu ribu, posebno šarana koji je izuzetno masan.

Ljudi koji imaju probleme sa varenjem treba da izbegavaju suhomesnate proizvode.Posebno one dimljene i dosta začinjene, ali je dozvoljena kuvana šunka tipa pilećih i ćurećih prsa. Nisu dozvoljeni parizeri i kobasice svih vrsta.

Na listi nepoželjnih namirnica su i sve vrste konzervi i pašteta, uključujući i konzerviranu ribu (tunjevinu, sardinu, lososa).

Od mlečnih proizvoda bi trebalo koristiti one sa manje masnoće i manje soli.

Od povrća je gotovo sve dozvoljeno u kuvanom obliku, ali mahunarke generalno ljudima koji imaju probleme sa varenjem ne prijaju (grašak, pasulj…).

Kiseo kupus i kelj, turšija, jaki začini, ljuto i uopšte kiselo takođe im ne prijaju.

Kafu, cigarete i alkohol bi takođe trebalo izbegavati kao i gazirane i zaslađene napitke.

 Način pripreme hrane igra bitnu ulogu, zdravija je kuvana i pečena (prženo u dubokom ulju ili pohovano je možda ukusnije, ali šteti zdravlju).

Agroinfo.rs/savetilekara.rs

Šta treba da jedete ako vas muči GORUŠICA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pored toga što je zastupljena u kulinarstvu ona ima i mnoga terapeutska svojstva. Bogata je mineralima i donosi brojne benefite za telo.

Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.

U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Priroda je naš moćni saveznik, a da je moguće izbeći lekove, pokazuje i primer Milice Vujić, lekara prirodne medicine, energoterapeuta, instruktora joge i kondicionog trenera.

Određene kombinacije hrane obavezno izbegavajte kako ne biste imali problema sa varenjem i grčevima. Neke od njih će vas iznenaditi!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета