ULOGA I ZNAČAJ ŽENA NA SELU: Sve je više onih koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uloga i značaj žena na selu su često marginalizovane, iako domaćinstva zahvaljujući njima opstaju. Kao ni u prošlosti, ni danas nije dovoljno pažnje posvećeno domaćicama koje teške kućne i fizičke poslove na polju obavljaju bez finansijske nadoknade, bez prava na zdravstveno osiguranje...

Činjenice pokazuju da je veći broj muškaraca koji se odlučuju da ostanu na selu i bave se poljoprivredom, dok se žene, ukoliko imaju mogućnosti, odlučuju na školovanje kako bi našle poslove u urbanijim sredinama, odnosno u tercijarnom sektoru.

Ipak, one žene koje su rešile da ostanu na selu i posvete se održavaju doma, gajenju dece, poljoprivrednim i svim ostalim poslovima, imaju veliku ulogu koja nije adekvatno cenjena niti vrednovana. Iako je mali udeo žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, noviji trendovi pokazuju da se ovakva situacija ipak menja, a sve veći broj njih je zainteresovan za odgovarajuće programe i subvencije. Iako živimo u sredini gde je muškarac 'glava porodice' i gde se stariji članovi teško odlučuju da prenesu gazdinstvo na nekog mlađeg, istraživanjem se došlo do zaključka da su sve češće situacije gde stariji članovi prenose gazdinstva na mlađe ženske članove porodice. Jedan od razloga je i to što naša zemlja ima programe podsticaja u kojima prednost imaju žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava, a ako su mlađe od 40 godina, još je veća šansa da ovakve programe i ostvare.

Foto: Youtube/Printscreen

Osim toga, sve više žena na selu je zainteresovano za različite vrste podsticaja bilo da se radi o voćarstvu, povrtarstvu, plasteničkoj proizvodnji, pčelarstvu, mehanizaciji, sadnom materijalu i slično. Subvencije bi svakako trebalo da budu jedna od mera zadržavanja ljudi na selu, a onda i kao još jedan instrument koji će doprineti da se sve više mladog ženskog i muškog stanovništva odluči za bavljenje poljoprivredom u životu. 

Mora se više pažnje posvetiti ulozi žene u ruralnim područjima koja je, između ostalog, glavni razlog opstanka jednog domaćinstva kada su u pitanju mlađi naraštaji i oni koji će kasnije to gazdinstvo i naslediti.

Agroinfo.rs

 

ULOGA I ZNAČAJ ŽENA NA SELU: Sve je više onih koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava

Komentari

finpecia 1 mg for sale After all, he helped Zhou to die

priligy prescription In the first treatment round 4 weeks, group A received 20 mg day fluoxetine and group B received 300 mg day gabapentin

[url=https://diflucan.today/]buy diflucan generic[/url]

  • Od Suemar
  • 2023-09-18 03:14:12

[url=http://ivermectin.party/]buy ivermectin cream[/url]

[url=http://doxycycline.africa/]doxycycline 20 mg price[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета